Росія збільшила потужність тіньового флоту нафтових танкерів на 70% за рік

Росія збільшила потужність свого тіньового флоту нафтових танкерів майже на 70% у порівнянні з минулим роком, попри санкції проти страховиків та судноплавних компаній, пише Financial Times 14 жовтня.

Росія використовує значну частину своїх нафтогазових доходів для фінансування війни в Україні.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Ключові факти

  • Обсяг російської нафти, що транспортується тіньовим флотом, збільшився з 2,4 млн барелів на день у червні 2023 року до 4,1 млн у червні 2024 року, свідчать дані Київської школи економіки (KSE). 
  • У червні 70% російської морської нафти перевозилося тіньовим флотом, на створення якого Росія, за оцінками KSE, витратила $10 млрд. Це 89% від загального обсягу поставок сирої нафти, більша частина якої з середини 2023 року торгувалася вище граничної ціни в $60 за барель, і 38% експорту нафтопродуктів РФ.
  • Зростання відбувається після того, як США, Канада, Японія та європейські союзники все запровадили санкції проти глобальних страховиків і судновласників, намагаючись придушити здатність країни-агресорки генерувати прибутки для війни в Україні, зазначило видання. До списку санкцій також потрапляють окремі судна, повʼязані з російським тіньовим флотом.
  • Зібравши тіньовий флот, Москва розірвала звʼязки з країнами коаліції щодо граничного рівня цін, які примушували глобальні страхові компанії дотримуватися санкцій, скоротивши можливості РФ до вітчизняних страховиків. 
  • Як зазначило FT, це викликало серйозні побоювання з приводу якості, надійності та обсягу страхового покриття. Поєднання віку танкерів (у середньому 18 років) і відсутності надійного страхування робить ці судна надзвичайно небезпечними.
  • Ризики зростають через використання флотом анонімних структур власності під прапором держав, внесених до сірого списку. 
  • У разі виникнення проблем країни Європи можуть зіткнутися з витратами на ліквідацію наслідків у мільярди євро, наголошується у звіті KSE.
  • За участю тіньових суден, повʼязаних з Росією, вже сталося кілька аварій, зазначило FT. У березні цього року 15-річний танкер Andromeda Star зіткнувся з іншим судном поблизу Данії. Нафта не розлилася, оскільки судно прямувало до Росії без вантажу. За останні два роки чотири судна російського тіньового флоту втратили потужність двигунів.

Контекст

У першому півріччі 2024-го надходження від продажу нафти і газу до федерального бюджету Росії зросли приблизно на 41% у річному обчисленні до 5,7 трлн руб. ($65,12 млрд), повідомило міністерство фінансів РФ. Це обумовлено зростанням цін на нафту та ослабленням рубля. У першій половині року середня ціна на флагманську російську нафту сорту Urals становила $69,1 за барель, що вище за встановлену Заходом цінову межу в $60, порівняно з $52,5 за аналогічний період 2023 року.

США планують прискорити процес посилення санкцій щодо Росії, повідомив у вересні заступник помічника президента США з національної безпеки Даліп Сінгх. За його словами, найважливішим компонентом зниження фінансових доходів Росії є контроль над її поставками нафти. «Наближається момент, коли можна буде говорити про набагато жорсткіший режим, стосовно тіньового флоту, і обсягів нафти, які Росії дозволено поставляти на ринок», наголосив Сінгх.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *