Росія будує завод з виробництва іранських дронів, його власник досі не під санкціями

Росія просунулась у будівництві заводу з масового виробництва дронів-камікадзе іранської розробки, пише Reuters. Наразі ні США, ні їхні союзники не ввели санкції щодо власника заводу АТ «Алабуга» або повʼязаних з ним компаній.

Ключові факти

  • У звіті Інституту науки та міжнародної безпеки йдеться, що будівля використовуватиметься для масового виробництва іранських Shahed-136, що включатиме вдосконалення іранських виробничих процесів «і, зрештою, розширення можливостей дронів».
  • На супутниковому знімку також видно будівництво інших споруд та нових периметрів безпеки з контрольно-пропускними пунктами, йдеться у повідомленні.
  • «З наближенням зими… очікується, що Росія прискорить атаки Shahed-136 на життєво важливу енергетичну інфраструктуру України, створивши жорстокі умови життя для цивільного населення», – йдеться у доповіді.
  • В установі зазначили, що «ключовим запізнілим кроком» для Вашингтона є запровадження санкцій проти «Алабуги» та повʼязаних із нею компаній.
  • Завод розташований за 800 км на схід від Москви, в Республіці Татарстан. АТ «Алабуга» на 66% належить федеральному уряду і 34% – республіці.

Контекст

Іран послідовно заперечує, що він постачав зброю Росії з того часу, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

У лютому 2023 року видання The Wall Street Journal писало, що Москва і Тегеран просувають плани будівництва нового заводу в Росії, який міг би виробляти не менше 6000 безпілотників іранської розробки для війни в Україні. Новий завод вироблятиме вдосконалений безпілотник. 

У червні Білий дім заявив, що Росія та Іран, схоже, поглиблюють свою оборонну співпрацю і що, крім поставок безпілотників, Тегеран працює з Москвою над виробництвом іранських дронів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *