Рада ЄС погодила принципи формування бюджету блоку на 2025 рік. Вони передбачають стабільне фінансування для України

У вівторок, 12 березня, Рада Європейського Союзу досягла угоди про свої керівні принципи щодо бюджету ЄС на 2025 рік, йдеться в повідомленні органу. Затверджені принципи стануть орієнтиром для Єврокомісії під час підготовки бюджету наступного року.

Ключові факти

  • У своїх висновках Рада ЄС наголошує, що бюджет блоку на 2025 рік відіграє ключову роль у розробці та реалізації довгострокових цілей та політичних пріоритетів, узгоджених Союзом.
  • Рада підтверджує, що ЄС, як і раніше, відданий наданню разом із партнерами фінансової допомоги Україні «стільки, скільки потрібно, а також підтримці її стійкості та довгострокового відновлення».
  • Рада ЄС наголошує на важливості того, щоб бюджет на 2025 рік продовжував «демонструвати солідарність Євросоюзу з народом України та реагував на повʼязані з цим кризи».
  • Рада закликає Єврокомісію привести проєкт бюджету на 2025 рік у відповідність до переглянутого фінансового плану Євросоюзу на 2021–2027 роки. У рамках оновленого довгострокового бюджету ЄС виділяє Україні €50 млрд.

Контекст

Річний бюджет ЄС визначає всі витрати та доходи Європейського Союзу за один рік. Він передбачає фінансування політики та програм ЄС відповідно до політичних пріоритетів та юридичних зобовʼязань.

1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *