Продаж Ocean Plaza. Фонд держмайна визначив стартову ціну ТРЦ

Аукціонна комісія встановила стартову ціну державної частки розміром 66,65% у статутному капіталі ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» – ТРЦ Ocean Plaza – на рівні 1 651 633 236 грн. 12 квітня у Фонді держмайна відбулося перше засідання аукціонної комісії, йдеться у пресрелізі ФДМУ.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Державна частка в статутному капіталі ТОВ буде виставлена на електронний аукціон з умовами через систему Прозорро. 
  • Оскільки частка є об’єктом великої приватизації, стартова ціна та умови її продажу мають бути затверджені Кабінетом Міністрів. Наразі Фонд держмайна має підготувати та внести на розгляд уряду узгоджений проєкт рішення.
  • Дата проведення аукціону з продажу частки в ТРЦ Ocean Plaza буде визначена одразу після рішення уряду, пояснили в ФДМУ.
  • Водночас, разом із активом у вигляді ТРЦ держава отримала і його борги. Балансова вартість Ocean Plaza становить 2 млрд грн, розмір боргів – 6,7 млрд грн. Частки держави в активі та пасиві оцінюються 1,3 млрд грн та 4,5 млрд грн відповідно.
  • «Інформація про цей борг буде в кабінеті віртуальних даних і в інформаційному повідомленні при оголошенні аукціону, тобто інвестори знатимуть про це», – розповіли Forbes у пресслужбі ФДМУ.

Контекст

ТРЦ Ocean Plaza, відкритий у 2012 році, площею 165 000 кв. м, до повномасштабної війни належав кільком співвласникам. Станом на початок великої війни контрольним пакетом акцій – 66,65% – володів російський олігарх Аркадій Ротенберг. Решта – 33,35% акцій ТРЦ – належала засновнику компанії UFuture Василю Хмельницькому. Однак у вересні 2023-го він продав свою частку власнику інвесткомпанії Q Partners Андрію Іванову.

З першого дня повномасштабної війни ТРЦ був зачинений, будівля і рахунки були арештовані. Лише у серпні 2022-го Печерський районний суд Києва скасував арешт на будівлю і розморозив рахунки, а у жовтні ТРЦ знову відкрив свої двері для відвідувачів.

У березні 2023 року Вищий антикорупційний суд України ухвалив націоналізацію Ocean Plaza як форму конфіскації українських активів російських олігархів Аркадія та Ігоря Ротенбергів. Частка у розмірі 66,65% акцій ТРЦ перейшла у власність держави. За даними СБУ, їх вартість – $300 млн. У лютому 2024-го Фонд державного майна України почав процедуру приватизації цієї частки. Попереду – аукціон Prozorro та новий, приватний власник ТРЦ.

Детальніше про ТРЦ Ocean Plaza, його характеристики та історію з націоналізацією можна прочитати тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *