Прибуток українських банків у першому півріччі сягнув 67,6 млрд грн

Платоспроможні банки в Україні в першому півріччі отримали 67,6 млрд грн чистого прибутку, повідомляє пресслужба Нацбанку. В аналогічному періоді минулого року банки зазнали 4,6 млрд грн збитку. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Операційний дохід банків зріс на 35%, а чистий процентний дохід за перше півріччя збільшився на 41% порівняно з показником січня–червня минулого року. Попри збільшення процентних витрат унаслідок підвищення відсоткових ставок за депозитами, процентні доходи зросли суттєвіше. 
  • Попри певне уповільнення у весняні місяці, зокрема внаслідок зменшення операцій з картками, чистий комісійний дохід зріс на 22%. Чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви збільшився у першому півріччі 2023 року на 57% – до 87,4 млрд грн.
  • «Головними чинниками прибутковості сектору залишаються зростання процентних доходів, передусім від високоліквідних активів, та несуттєві обсяги формування резервів», – повідомили у НБУ.
  • Загалом із початку повномасштабного вторгнення банки сформували резерви під кредити на 103 млрд грн. 
  • Станом на 1 липня лише вісім банків із 65 платоспроможних установ були збитковими з сукупним збитком 112 млн грн. 

Контекст

У 2022 році платоспроможні банки отримали 24,7 млрд грн чистого прибутку проти 77,4 млрд грн у 2021 році. Рентабельність капіталу сектору становила 10,9% порівняно з 35,1% рік тому.

НБУ бачить позитивні тенденції в економіці й не виключає перегляд прогнозу зростання ВВП у 2023-му, який наразі становить 2%, сказав під час Форуму підприємців Forbes заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Уперше з початку великої війни банки в Україні відзначили зростання попиту на споживчі кредити та збільшення кількості схвалених кредитних заявок бізнесу, згідно з опитуванням НБУ про умови банківського кредитування, яке проводилося з 13 червня до 7 липня 2023 року серед кредитних менеджерів банків. Попит на корпоративні кредити у другому кварталі дещо зріс, зазначають у НБУ. Переважно це стосується гривневих позик для малого та середнього бізнесу: це підтримує його потребу в оборотних коштах і капітальних інвестиціях. Банки прогнозують зростання попиту на бізнес-кредити у третьому кварталі. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *