«Прямий» заявив про спробу захоплення каналу та передачі в управління АРМА

«Прямий» звинувачує силовиків у спробі арештувати телеканал і передати його в управління АРМА «за вказівкою влади», йдеться в заяві медіа. Адвокат каналу Євген Солодко заявив, ДБР ігнорує ухвалу суду, яка зобовʼязує бюро закрити провадження щодо «Прямого» або ж передати справу до суду.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Генпродюсерка телеканалу «Прямий» Світлана Орловська припускає, що майно підприємства вкотре планують арештувати як речовий доказ і передати в управління АРМА. 
  • За словами ведучого Валерія Калниша, під час обшуків у колишнього власника телеканалу Володимира Макеєнка правоохоронці вилучили оригінал завірених нотаріусом свідчень колишнього керівника слідчої групи Державного бюро розслідувань Олега Корецького.
  • «За даними наших джерел, шукали оригінал нотаріально завірених свідчень колишнього керівника слідчої групи ДБР Олега Корецького, який у липні 2020 року підтвердив: керівники ДБР давали вказівки слідчим вжити заходів для арешту телеканалу «Прямий» як речового доказу. Внаслідок чого канал мав припинити свою діяльність», – повідомив ведучий.
  • Він додав, що «Прямому» з власних джерел стало відомо, що у Макеєнка правоохоронці знайшли документи, які фактично свідчать про цю справу.
  • Адвокат телеканалу Євген Солодко повідомив, що Шевченківський районний суд Києва 31 травня зобовʼязав ДБР закрити провадження щодо «Прямого» або ж передати справу до суду. 
  • На каналі додали, що ДБР ігнорує цю ухвалу і, щоб продовжити тиск на канал, реєструє нове провадження проти Макеєнка.
  • «Я не виключаю, що, можливо, і сьогодні, можливо, завтра може бути ухвала про передачу каналу в АРМА. Яке там буде формулювання – корпоративних прав, майна тощо – вони здатні на будь-що», – вважає Солодко.

Контекст

У лютому 2021 року Петро Порошенко став офіційним власником телеканалу «Прямий», а вже у листопаді через закон про деолігархізацію вирішив його продати разом з іншим медіаактивом – «5 каналом». Нові власники – журналісти цих каналів та депутати партії «Європейська солідарність». 

У 10 співвласників по 9% частки у «Вільних медіа». З іншими 10% все складно: половина належить ТОВ «Телеканал Прямий», половина – ТОВ «Телерадіокомпанія НБМ», а їхній власник – ті самі «Вільні медіа». Тобто компанія має частку у своїй же юридичній особі.

Порошенко став першим, хто відреагував на закон про олігархи, назвавши його тиском на медіа з боку президента Володимира Зеленського.

У листопаді 2021 року щомісячні операційні витрати на утримання телеканалу «Прямий» оцінювалися від 12 млн до 18 млн грн. У 2017 році продюсер Олексій Семенов, який запускав «Прямий», говорив «Детектор медіа», що в середньому утримання інформаційного каналу коштує $400 000 до $500 000 на місяць.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *