Президент США Байден назвав божевіллям можливе припинення фінансування України

Президент США Джо Байден вважає перспективу припинення допомоги Україні помилкою, пише The New York Times. Про це він сказав напередодні голосування у Сенаті щодо виділення нового пакету військової допомоги Україні.

Ключові факти

  • «Нездатність підтримати Україну – це просто божевілля», – сказав Байден журналістам. За його словами, припинення фінансування України «суперечить інтересам США».
  • Президент США наголосив, що його адміністрація зробить все, аби фінансування не зупинялося. «Ми збираємося отримати це», – пообіцяв він.

Контекст

20 жовтня президент США запросив у Конгресу узгодження бюджету на суму $106 млрд, що включає фінансування України, Ізраїлю і Тайваню, а також гуманітарну допомогу.

15 листопада Палата представників США ухвалила законопроєкт про двоетапне тимчасове фінансування уряду. У документі немає коштів на допомогу Україні та Ізраїлю. 17 листопада Байден підписав цей закон.

4 грудня директорка Білого дому з питань бюджету Шаланда Янг попередила, що США бракує часу та грошей, щоб допомагати Україні вести війну з РФ. Про це вона написала у листі до спікера Палати представників Республіканської партії Майка Джонсона та інших лідерів Конгресу. Янг зазначила, що припинення фінансування та надходження зброї в Україну збільшить вірогідність перемоги Росії. Вона наголосила, що без дій Конгресу до кінця року закінчаться ресурси для закупівлі додаткової зброї та обладнання для України та забезпечення обладнанням із військових запасів США.

Напередодні президент України Володимир Зеленський скасував онлайн-брифінг для американських сенаторів, під час якого мав розповісти про ситуацію на фронті та потреби у зброї. 

Посол України в США Оксана Маркарова пояснила, що Зеленський скасував виступ перед Сенатом США, оскільки на брифінгу обговорювалися внутрішні питання. 

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак, який зараз перебуває у Вашингтоні, заявив, що відтермінування надання Києву американської допомоги нестиме небезпеку того, що Україна програє війну з Росією.

CNN з посиланням на співрозмовників розповів про перебіг закритого брифінгу, на якому йшлося про голосування за пакет допомоги Україні. За словами сенаторів, зустріч була напруженою і не допомогла вийти з глухого кута. Вона супроводжувалася бурхливими суперечками з криками, оскільки низка сенаторів були незадоволені відмовою включати жорсткішу імміграційну політику до законопроєкту.

6 грудня Сенат США має голосувати щодо виділення нового пакету військової допомоги Україні. Демократи з Сенату вже подали новий законопроєкт на $111 млрд – National Security and Border Act Summary, до якого додали питання посилення південного кордону США. Законопроєкт передбачає виділення $15 млрд на підтримку України, зокрема військову підготовку, обмін розвідданими й посилення присутності в зоні відповідальності Європейського командування. $10,6 млрд передбачено на допомогу Ізраїлю. Ще $43,6 млрд мають бути спрямовані на нарощування виробничих потужностей США у сфері озброєнь і боєприпасів, а також на інвестиції в американську промислову базу підводних човнів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *