Потроєння акцизів, нові експортні мита та зростання комуналки. Як Росія планує покрити зростаючі видатки на війну у бюджеті-2024

Російський уряд має намір витратити на оборону наступного року 10,8 трлн руб. ($108 млрд), на 70% більше, ніж було заплановано цього року, пише Financial Times. Щоб зібрати цю суму, уряд покладається на нерегулярні доходи, які одержують від разових податків і зборів, включаючи «добровільні пожертвування», які західні підприємства мають платити при виході з Росії.

Ключові факти

  • Рекордний бюджет Росії у 36,6 трлн руб. наступного року збільшить витрати на оборону до 6% валового внутрішнього продукту, що вперше перевищить соціальне забезпечення, і вимагатиме від Кремля задіяти значно більше джерел доходів, ніж раніше.
  • У рамках планів фінансування на 2024 рік нерегулярні доходи бюджету зростуть до 2,52 трлн руб – максимальний рівень за всю історію. Цього року такі доходи становили лише 745 млрд руб.
  • Основну частину одноразових доходів наступного року становлять соціальні відрахування на суму 800 млрд руб., які російські компанії мали виплатити в 2022 році, але були відкладені до 2024 року.
  • Очікується, що ще 2 млрд руб. надійдуть за рахунок нових експортних мит, привʼязаних до валютного курсу, ʼдобровільних пожертвʼ західних компаній при виході з Росії, підвищення податків і скорочення субсидій виробникам енергії, а також підвищення тарифів на комунальні послуги.
  • Ці заходи були вжиті після того, як цього року Росія отримала 300 млрд руб. за рахунок непередбаченого податку на надприбутки сировинних компаній, особливо металургійного сектора, збільшення податків в енергетичному секторі і 114 млрд руб. від західних компаній. Ця «добровільна пожертва» збільшиться наступного року з 10% до 15% вартості продажу їхнього російського бізнесу.
  • Ще одним джерелом доходів стануть акцизи на алкоголь та тютюнові вироби, які потрояться у 2024 році.
  • Проте аналітики скептично ставляться до того, що Кремль отримає всі необхідні додаткові доходи.
  • Скорочення витрат в інших областях, крім оборони, є «останнім засобом», вважають експерти, Москва може також використати надлишкові доходи від продажу енергоносіїв, які зараз доводиться економити, а не витрачати.

Контекст

Росія подвоїла свої цільові витрати на оборону на 2023 рік більш як до $100 млрд, що становить третину всіх державних витрат, писало Reuters із посиланням на урядовий документ, який показав, що витрати на війну в Україні стрімко зростають і викликають напругу в Москві.

Тільки в першій половині 2023 року Росія витратила на оборону на 12%, або на 600 млрд руб. більше, ніж 4,98 трлн руб. ($54 млрд), які вона спочатку планувала на 2023-й. Витрати на оборону за перші шість місяців року становили 5,59 трлн руб., що становить 37,3% від загальної суми 14,97 трлн руб., витрачених за цей період, ідеться в документі. 

Витрати Росії на оборону становитимуть 6% ВВП у 2024 році в порівнянні з 3,9% у 2023-му. У бюджет наступного року закладено зростання військових видатків на 4,4 трлн руб. (понад $45 млрд), до 10,8 трлн руб. ($112 млрд), у порівнянні з 6,4 трлн руб. цьогоріч. Як порівняти з останнім мирним, 2021-м, роком, військові витрати зростуть утричі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *