Польський виробник сільгосптехніки Pronar планує вийти на ринок розмінування України

Польська Pronar, виробник сільськогосподарської та комунальної техніки, патентує спеціальну машину для розмінування полів і будівельних майданчиків. Компанія планує почати масовий випуск машини для потреб України в 2024 році. Про це повідомив директор з торгівлі та маркетингу Pronar Радослав Білецькі на спеціальному польсько-українському форумі в Сімʼятичі, пише «Інтерфакс-Україна». 

Ключові факти

  • 150 інженерів у Польщі співпрацюють з партнерами в Україні, щоб сільгосптехніка мала спеціальні інтегровані системи для розмінування, сказав Білецькі. 
  • Він не розкрив точніші характеристики машини до завершення процедури патентування, зазначивши, що цей транспортний засіб буде автоматизовано, керувати ним можна буде дистанційно, і його можна буде застосовувати на полях, майданчиках для будівництва та інших відкритих ділянках.
  • За словами Білецькі, це чергова продуктова лінійка, яку Pronar спроєктувала спеціально для використання в Україні.
  • «Новітня лінія – це подрібнювальні машини. Вони дають змогу довести до нульового рівня ті місця, де бізнес і далі розвиватиметься, щоб підготувати локації для нового будівництва», – зазначив топменеджер Pronar.

Pronar

Pronar – польська виробнича компанія, що працює з 1988 року. Згідно з інформацією на сайті, має девʼять виробничих майданчиків, власний науково-дослідний центр, аеропорт і виставковий центр. За даними компанії, вона посідає значущі позиції в Європі у виробництві сільськогосподарської, комунальної та переробної техніки, дробарок і дискових коліс для тихохідних машин і компонентів, постачаючи продукцію загалом до понад 80 країн. У Pronar працюють більше ніж 3000 співробітників.

Читати більше Згорнути

Контекст

Раніше Мінекономіки України повідомило, що в країні є 30 машин для розмінування, з яких постійно працюють 25.

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 ймовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів з 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

У липні перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що міжнародні партнери мають намір виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування, відповідних домовленостей уже досягнуто.

Україна залучила близько €500 млн внесків на розмінування територій з урахуванням попередніх пакетів підтримки, повідомив у жовтні прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *