«Питання кількох місяців». Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автогаз до €160-170

Вирішення питання підвищення акцизу на автогаз є перспективою кількох місяців, повідомив голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, пише enkorr.

Ключові факти

  • Зокрема, він заявив, що надходження коштів у бюджет цього року від акцизів і ПДВ становили близько 60 млрд грн.
  • Гетманцев додав, що підвищення акцизу на автогаз – «це перспектива кількох місяців».
  • За словами депутата, єдина причина низького акцизу на газ полягає в тому, що «колись на ринку LPG були сильніші лобісти, ніж на ринку бензинів». 
  • «Співвідношення повинно бути в енергомісткості. Якщо застосовуємо цю логіку при ставці на бензин €213 за 1000 л, ставка на газ повинна бути €160-170. Це європейська практика», – зазначив він.

Контекст

Із 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на рівень до повномасштабного вторгнення: ПДВ – до 20%, акциз на бензин – до €213, на дизпальне – до €139 за 1000 л. При цьому акциз на автогаз залишився на рівні €52 за 1000 л.

У листопаді автогаз на українських АЗС подорожчав на 30%. Основні причини – дефіцит, який виник через блокаду кордону, та боротьба з російським пальним. Минулого місяця здорожчання прискорилося: літр автогазу на українських АЗС подорожчав у середньому на 8 грн, впритул наблизившись до 40 грн/л, за даними консалтингової групи «А-95». Проте у грудні ціни підуть вниз, прогнозують учасники ринку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *