Палата представників Конгресу США схвалила допомогу Ізраїлю окремо від України

Палата представників Конгресу США 2 листопада ухвалила ініціативу республіканців щодо надання допомоги Ізраїлю у розмірі $14,3 млрд, попри заяви демократів у Сенаті про те, що цей законопроєкт не має майбутнього, і на обіцянку президента Джо Байдена накласти на нього вето, пише Голос Америки.

Ключові факти

  • Документ ухвалили 226 голосами проти 196, в основному по партійній лінії. Більшість республіканців підтримали законопроєкт, а більшість демократів – проголосували проти.
  • Законопроєкт передбачає мільярди доларів для ізраїльських Збройних сил, зокрема, $4 млрд – на ізраїльські оборонні системи «Залізний купол» та «Праща Давида» для протидії ракетним загрозам. 
  • Документ також передбачає передачу деяких видів військової техніки та обладнання зі складів США.

Контекст

Внесення законопроєкта – перша велика законодавча ініціатива за нового спікера-республіканця Майка Джонсона. Раніше президент Джо Байден пригрозив накласти вето, а сенатор Чак Шумер, лідер демократичної більшості в Сенаті, заявив, що не виноситиме документ на голосування.

Байден попросив Конгрес затвердити більший пакет надзвичайних витрат на суму $106 млрд, що включає фінансування Ізраїлю, Тайваню та України, а також гуманітарну допомогу. Шумер сказав, що Сенат розгляне двопартійний законопроєкт щодо ширших пріоритетів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *