«Облгази Фірташа» за рік в управлінні АРМА не перерахували до бюджету жодної гривні – StateWatch

За період з 5 липня 2022 року до серпня цього року сума надходжень до держбюджету від управління 26 колишніми «облгазами Фірташа» становить 0,00 грн. Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch з посиланням на відповідь АРМА на запит Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань наповнення бюджету, яку очолює народний депутат Ярослав Железняк.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • За весь період досягнутими результатами управителя від управління є: сума отриманого доходу – 0,00 грн; сума здійснених необхідних витрат – 0,00 грн; сума надходжень до державного бюджету України – 0,00 грн, йдеться в листі АРМА до депутатів.
  • Управителем арештованими корпоративними правами 26 регіональних операторів газорозподільних систем, які повʼязують із бізнесменом Дмитром Фірташем, було визначено АТ «Чорноморнафтогаз». 
  • На початку липня 2022 року АРМА уклало договір управління активами з АТ «Чорноморнафтогаз», відповідно до якого останньому було передано основні корпоративні права по 26 облгазах, а 3 квітня 2023 року – корпоративні права міноритарних власників та повторно арештовані корпоративні права АТ «Тернопільгаз», АТ «Коростишівгаз», АТ «Кіровоградгаз», АТ «Хмельницькгаз», АТ «Мелітопольгаз».
  • В агентстві уточнили, що відповідно до умов договору управління розмір доходів визначається з нарахованих і сплачених на користь управителя платежів дивідендів за активами (15% з отриманих дивідендів, за вирахуванням сум відповідних податків і зборів на рахунок управителя, залишок – на рахунок казначейства).
  • Також в АРМА зазначили, що загальних зборів акціонерів щодо виплати дивідендів станом на початок серпня не проводилось.

Контекст

15 травня співробітники СБУ спільно з БЕБ повідомили про підозру мультимільйонеру Дмитру Фірташу, двом керівникам Регіональної газової компанії (РГК), керівнику компанії «Йе Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів. У межах кримінальної справи правоохоронці провели обшуки в офісах компаній та домівках підозрюваних. 

За матеріалами слідства, підозрювані нібито організували схему безоплатного відбору газу з державної газотранспортної системи, чим завдали державі збитків більш як на 18 млрд грн протягом 2016–2022 років.   

П’ятьом із восьми фігурантів, зокрема Фірташу, підозру повідомлено заочно, оскільки вони перебувають за кордоном. 

З матеріалів СБУ випливає, що «облгази Фірташа» купували газ у його ж компанії «Йе Енергія», але отримували лише 30% проплаченого газу. «Надалі фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних комерційних структур», – йдеться у повідомленні СБУ. 

Щоб покрити утворений дефіцит газу, облгази відбирали його безплатно з газотранспортної системи, що перебуває у власності держави. До 2020-го ГТС управляла «Нафтогаз України» через дочірню компанію «Укртрансгаз», а з 1 січня 2020-го – «Оператор ГТС України».   

Облгази збирали тариф за розподіл із населення, з якого 40–50% мали б витратити на закупівлю газу на власні виробничо-технологічні витрати, але вони цього не робили, а просто відбирали з ГТС і не розраховувалися, розповідав Сергій Макогон, керівник «Оператора ГТС» у 2019–2022 роках.

Group DF відкидає обвинувачення в махінаціях із державним природним газом, висунуті СБУ і БЕБ проти бізнесів і топменеджерів групи, а також її акціонера Дмитра Фірташа.

Цього тижня правоохоронці повідомили про підозри очільникам «Волиньгазу», «Криворіжгазу» та «Чернігівгазу» у справі про привласнення 18 млрд грн.

Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *