НБУ знизив облікову ставку та обмежив інвестиції банків у депсертифікати

Правління Національного банку знизило облікову ставку з 22% до 20%. Також регулятор суттєво скоротив показник частки залишків депозитів фізосіб, від якого залежать ліміти вкладень банків у депозитні сертифікати. Про це на брифінгу 14 вересня повідомив голова НБУ Андрій Пишний. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • У релізі НБУ про зміну ставки зазначається, що попри суттєве уповільнення індексу інфляції до 8,6% у серпні (це нижче прогнозу Нацбанку), потенціал швидкого зниження темпів росту цін практично вичерпався.
  • Основні фактори подальшого зниження інфляції, за оцінкою НБУ: кращі врожаї, що обмежуватимуть зростання цін у наступні місяці, фіксація тарифів на житлово-комунальні послуги, стійкість валютного ринку.
  • «З іншого боку, тиск на витрати бізнесу залишатиметься значним як через втрати, пов’язані з війною, так і через подорожчання електроенергії та пального. Цей чинник може стримувати сповільнення інфляції», – зазначається у релізі Нацбанку.
  • Окрім факторів, пов’язаних з війною й російськими атаками на цивільну інфраструктуру України НБУ цього разу відзначив додадковий ризик – зниження обсягів чи втрату постійних надходжень міжнародної допомоги через невчасне чи неповне виконання умов програми МВФ.
  • Також НБУ знизив до 35% з поточних 70% частку залишків строкових депозитів фізичних осіб, що враховується під час розрахунку ліміту вкладень банків у тримісячні депозитні сертифікати Нацбанку. Нові правила вступають у дію 18 вересня.
  • «Це посилить стимули для банків надалі конкурувати за вкладників і нарощувати портфелі строкових депозитів», – зазначається у повідомленні регулятора.
  • Ставка за тримісячними депсертифікатами й надалі дорівнюватиме обліковій ставці, однак ставки за депсертифікатами овернайт та кредитами рефінансування знижені на 2 відсоткові пункти, кожна до 16% та 22% відповідно.

Контекст

27 липня НБУ вперше з червня минулого року знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку.

Тоді регулятор у своєму макропрогнозі змінив оцінку інфляції на кінець року з 14,8% до 10,6%.

На початку війни Національний Банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами.

2 червня 2022 року НБУ різко підняв облікову ставку до 25%, що стало одним з найбільш різких підвищень в історії. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *