НАТО може створити пʼятирічний фонд допомоги Україні на $100 млрд – Bloomberg

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити для України фонд допомоги на суму $100 млрд протягом пʼяти років, пише Bloomberg. Пропозиція потребує схвалення 32 членів альянсу.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • За словами джерел, союзники все ще обговорюють пропозицію Столтенберга, у тому числі питання про те, чи включати двосторонню допомогу Україні в загальну суму. 
  • У рамках пакету НАТО може також взяти на себе оперативні обовʼязки Контактної групи оборони України, яку очолює США і яка координує постачання зброї в Україну приблизно 50 країнами, кажуть джерела. Під керівництвом верховного головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі такий крок міг би захистити структуру від будь-яких політичних змін, які можуть статися після виборів у листопаді.
  • Перспектива повернення Дональда Трампа викликала активізацію розмов серед союзників про те, що Європі слід зробити, щоб гарантувати, що США інвестуватимуть у трансатлантичну безпеку. Це також викликало стурбованість серед європейських чиновників тим, що Трамп може припинити американську допомогу Україні.
  • Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, крок НАТО взяти на себе активнішу роль у допомозі Україні ознаменує зміну парадигми військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у ширшу війну з Росією.
  • Міністри закордонних справ країн НАТО проведуть зустрічі у Брюсселі у середу та четвер. Крім підтримки України, міністри, ймовірно, також обговорять, хто стане наступником Столтенберга, коли його термін повноважень закінчиться у жовтні.

Контекст

Вже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі США обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

Постачання артилерійських запасів США призупинено, оскільки пакет підтримки України на суму $60 млрд застряг у Палаті представників США, що покладає на Європу відповідальність за поповнення дефіциту. ЄС поставив за мету відправити в Україну 1 млн снарядів до березня цього року із запасів, виробництва та закордонних закупівель, але, найімовірніше, досягне лише половини цього показника.

У лютому європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолила цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *