НАБУ оголосило підозри у справі 211 млн грн збитків «Укргазвидобуванню»

НАБУ і САП заявили про викриття схеми зловживань на понад 200 млн грн під час укладення та виконання договору з підвищення видобутку природного газу між «Укргазвидобуванням» та приватною іноземною компанією, повідомляє пресслужба бюро. Ймовірно, йдеться про угоду 2020 року з Expert Petroleum.

Ключові факти

  • За даними слідства, у 2019-2020 роках «Укргазвидобування» провело конкурс та уклало з компанією-переможницею договір про надання послуг з підвищення видобутку природного газу на родовищах товариства.
  • Згідно із його умовами компанія мала здійснювати базовий та підвищений видобуток газу. При цьому вартість базового видобутку 1 куб. м газу мала бути в 3-4 рази нижчою за вартість підвищеного видобутку, а обсяг – фіксованим.
  • За версією слідчих, посадові особи «Укргазвидобування» внесли зміни до конкурсної документації і знизили норму базового видобутку природного газу на 750 млн куб. м за 15 років потенційної дії договору. Крім того, до договору додали умову, згідно з якою розрахунок помісячних показників базового видобутку протягом терміну дії договору мав спиратися на обсяги такого видобутку товариством протягом 2020 року, які посадові особи АТ його працівникам заборонили підвищувати.
  • Зазначається, що ці дії призвели до «необґрунтованого та штучного зростання частки газу підвищеного видобутку, за який АТ «Укргазвидобування» мало розраховуватися за значно вищим тарифом». 
  • «Таким чином, за період з жовтня 2020 року (коли родовища були передані в управління підряднику) до листопада 2023 АТ «Укргазвидобування» заподіяно збитків на суму 211 млн грн», – сказано у повідомленні НАБУ.
  • Колишньому посадовцю «Укргазвидобування» та одному з чинних посадовців повідомили про підозру за ч. 2 ст. 364 КК України (службове зловживання, яке спричинило тяжкі наслідки).

Контекст

У 2020 році АТ «Укргазвидобування» за результатами конкурсу уклало з Expert Petroleum на 15 років контракт із комплексного підвищення видобутку газу (production enhancement contract, PEC) на родовищах компанії в Західній Україні, повідомляв тоді «Нафтогаз».

Західна компанія у перші 5 років співпраці зобов’язалася інвестувати близько 1 млрд грн ($30 млн) в інтенсифікацію, буріння свердловин і розвиток інфраструктури, і, потенційно, здійснити додаткові інвестиції у подальшому. Очікувалось, що партнерство між Нафтогазом і Expert Petroleum дозволить отримати додатково принаймні 300 млн куб. м газу на 13-ти малих родовищах у Західній Україні впродовж 5-ти років.

Для реалізації PEC Expert Petroleum зареєструвала спеціалізовану українську компанію, ТОВ «Експерт Петролеум Україна».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *