На розмінування України піде десятиліття і $37 млрд – Шмигаль

Потенційно замінованими в Україні залишається близько 174 000 кв. км. Розмінування може зайняти десятиліття і коштуватиме $37 млрд. Про це сказав премʼєр-міністр Денис Шмигаль на форумі «Розмінуй Україну», що відбувся в Києві 27 вересня.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • За оцінкою Світового банку на очищення замінованої території потрібно витратити понад $37 млрд, зазначив Шмигаль.
  • Прем’єр повідомив, що уряд уже створив міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування для координації всіх міністерств та відомств. 
  • За словами Шмигаля, реалізується план обстеження та очищення сільгоспземель. Вже обстежено понад 200 000 га з 470 000 га, визначених як пріоритетні. Близько 120 000 га повернули в обробку.
  • Україні потрібна солідарна підтримка Європи та світу. Бо жодна країна не впоралася б з такою проблемою самотужки, наголосив премʼєр.
  • «Що ми пропонуємо? Перше – готовність тестувати найсучасніші технології з розмінування. Особливо технології дистанційного обстеження територій. Інновації, які пройдуть випробування на наших землях, завтра будуть мейнстрімом», – зазначив очільник уряду.
  • Друге – створення та нарощення виробництва. Як зазначив Шмигаль, ідеться про підтримку українських виробників техніки й обладнання та локалізацію виробництв іноземних підприємств.
  • Третє – створення конкурентного ринку розмінування. Насамперед чіткої зрозумілої системи сертифікації для операторів протимінної діяльності.
  • Четверте — компенсації для підприємств, які будуть купувати через аукціони Prozorro послуги з розмінування. «Бачимо конкретні приклади. Пілотний аукціон вже відбувся на Житомирщині. На програму гуманітарного розмінування загалом в проєкті держбюджету 2024 року вперше закладено 2 млрд грн», – наголосив прем’єр-міністр.
  • Також Україна потребує залучення фахівців для навчання. Сьогодні, за словами Шмигаля, Україна має близько 3000 саперів, тоді як потреба складає в більш ніж 10 000.

Контекст

У рамках оперативного реагування станом на 4 вересня 2023 року очищено від ВНП сільгоспземель: Херсонська область – 68 310 га; Харківська область – 49 га; Миколаївська область – 8417 га; Київська область – 947 га; Чернігівська область – 95 га.

Для обладнання однієї групи саперів з 10 людей потрібно $100 000–150 000. За даними Мінагрополітики, вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого становить €25 млн.

Загалом міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування, відповідних домовленостей уже досягнуто, повідомила в липні цього року Юлія Свириденко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *