МВФ зменшив свої комісії. Це дозволить Україні зекономити сотні мільйонів доларів

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) 11 жовтня ухвалила рішення про зменшення рівня своїх комісій (charges, surcharges та commitment fees), які впливають на вартість ресурсів для країн, які мають програми фінансування від Фонду, йдеться у пресрелізі. Виконавчий директор від України в МВФ Владислав Рашкован повідомив, що це дозволить Україні зекономити сотні мільйонів доларів.

Практичний МBA від Forbes на реальних кейсах, щоб прокачати навички управління на прикладі Володимира Кудрицького, ексголови правління «Укренерго». 

Премʼєра другого сезону YouTube проєкту «Директорія» вже на каналі Forbes Ukraine!

Деталі

  • Вартість ресурсів МВФ залежить від динаміки ключових ставок центробанків світу. До вартості ресурсів від інших центробанків МВФ додає вже свої додаткові збори, комісії та надбавки, розмір яких встановлює Рада директорів. Саме їх зменшив МВФ, пояснив Рашкован.
  • В середньому розмір комісій зменшується на 36%, що зменшить доходи МВФ приблизно на $1,2 млрд на рік.
  • МВФ прогнозує, що у 2026 фінансовому році кількість країн, з яких стягуватимуться додаткові збори, скоротиться з 20 до 13.
  • Річні витрати за користування ресурсами МВФ для України зменшаться приблизно на $130 млн, зазначив Рашкован. Ефект на наступні 5 років – $650-700 млн. 
  • Витрати для України зменшуються на рівні 38-39%, тобто більше, ніж для інших країн, наголосив він.

Контекст

Програма МВФ для України діє з березня 2023 року та розрахована до 2027-го. Обсяг фінансування – $15,4 млрд. Діюча програма МВФ є вагомою частиною великого пакету міжнародної підтримки України на $122 млрд на 2023–2027 роки.

4 вересня місія МВФ почала консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування.

11 вересня стало відомо, що представники місії МВФ, які працювали в Києві, узгодили позитивний перегляд чотирирічної програми та виділення чергового траншу на $1,1 млрд. Експерти МВФ відзначили прогрес України у виконанні зобовʼязань за Програмою EFF. Представники влади України виконали всі кількісні критерії та структурні маяки станом на кінець червня, йдеться у коментарі Мінфіну. 

4 жовтня стало відомо, що Рада директорів МВФ завершить пʼятий перегляд програми EFF для України до початку щорічних засідань 21-26 жовтня.

Про що домовилися українські урядовці та міжнародні донори і чому наступний перегляд програми може стати найважчим з усіх – у матеріалі Forbes Ukraine.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *