Міністерка економіки Свириденко скасувала наказ про бронювання працівників компаній Glovо і Favbet Tech

Перша віцепремʼєрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко скасувала наказ про бронювання працівників Glovo, Favbet Tech та інших, про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook. Напередодні це рішення викликало суспільний резонанс.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «З огляду на суспільний резонанс я скасовую наказ про бронювання, й будемо розбиратися в ситуації й аналізувати рішення щодо кожної компанії окремо», – написала вона.
  • Вона пояснила, що зазначені компанії звернулися до Мінцифри, яке визнало їх критично важливими на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості по ЄСВ, рівень зарплати й те, що вони є резидентами «Дія.Сіті».
  • Після цього Мінцифри відправило списки військовозобов’язаних у Генштаб для перевірки.
  • За її словами, на основі рішення Генштабу списки опрацьовуються Мінекономіки, і у випадку відсутності правових підстав для відмови, ухвалюється рішення про бронювання працівників.
  • «Бронювання спеціалістів – законне право бізнесу й можливість для країни в такий важкий час підтримувати нашу економіку податками й зборами. Але це питання також не повинно розколювати суспільство, особливо у такий важкий час», – заявила Свириденко.
  • Міністр економіки додала, що буде проведене оновлення постанови про бронювання, щоб «знайти оптимальне рішення, яке відповідатиме запиту військових, але водночас дасть можливість працювати економіці».
  • Доповнено. Пресслужба Favbet Tech прокоментувала рішення міністерки економіки, заявивши, що цьогоріч скористалась законним правом бізнесу на бронювання співробітників, критично важливих для її роботи. «Це 15 осіб, без яких діяльність компанії фактично неможлива. Всі вони були заброньовані за загальною процедурою відповідно до вимог чинного законодавства України», – йдеться у коментарі.
  • Доповнено. Пресслужба Glovo повідомила, що відповідно до постанови КМУ № 76 від 27.01.2023 компанія отримала статус критично-важливого підприємства на основі низки критеріїв, серед них обсяг та регулярна сплата податків, рівень заробітної плати та відсутність будь-якої заборгованості перед державою. Всього за понад 5 років діяльності Glovo в Україні компанія сплатила сукупно близько 1 млрд грн податків до бюджету, ідеться у відповіді. Технологічна компанія Glovo під юридичною назвою ТОВ «ГЛОВОАПП УКРАЇНА» наразі налічує 108 співробітників, з них заброньовано 10 людей. 

Контекст

Відповідно до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Порядок бронювання під час дії воєнного стану визначає, що кількість військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню, має становити 50% від кількості військовозобовʼязаних підприємства, установи та організації.

Напередодні депутат від партії «Слуга народу» Олександр Федієнко опублікував фото документа Мінекономіки, у якому йдеться про бронювання працівників ТОВ «Гловоапп Україна» та ТОВ «Фавбет Тек». Вони отримали відстрочку від мобілізації терміном на шість місяців – до 8 жовтня.

Також у списку є ДП «ССМ», ТОВ «Віза Україна», ТОВ «Агрі Чейн» та ТОВ «Корт». Депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк підтвердив цю інформацію. Він назвав рішення Мінекономіки «дивним», додавши, що до одного з підприємств із гральної сфери в цьому списку держава має великі питання щодо сплати податків за минулі періоди.

Минулого місяця схожий суспільний резонанс викликала інформація про підтвердження телеканалам, які беруть участь у створенні телемарафону «Єдині новини», статусу критично важливих організацій. Тоді в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що його «обурив хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа».

9 квітня премʼєр-міністр Денис Шмигаль дав доручення профільним міністерствам найближчим часом внести оновлену і «більш справедливу» постанову про бронювання від мобілізації та визначити вичерпний перелік об’єктів і підприємств критичної інфраструктури.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *