Мінфін розраховує на $3,3 млрд до кінця року – Марченко

Міністерство фінансів розраховує отримати від США $3,3 млрд для покриття дефіциту держбюджету до кінця 2023 року і до $14 млрд наступного. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко у кулуарах зустрічі Європейської Бізнес Асоціації «EBA Global Outlook: Нова економіка України» в Києві 11 вересня.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • За словами міністра, у 2024 році Мінфін хотів би отримати від США на фінансування держбюджету на рівні цього року. «Не менше, ніж цього року: приблизно від $12 млрд до $14 млрд. Це те, що ми розробляємо», – сказав Марченко.
  • Однак, за його словами, поки що зберігається багато невизначеності в цьому питанні.
  • «Сподіваємося, що як і 2023 року, так і 2024-го США будуть разом із нами», – підсумував Марченко.
  • Міністр нагадав, що крім США, йдеться про допомогу з боку ЄС, МВФ, а також окремих країн – Японії, Канади, Великої Британії, можливо, Норвегії.
  • За словами Марченка, видатки держбюджету-2024 будуть не нижчими, ніж цього року, зокрема на оборону, а отже, і зовнішнє фінансування необхідне на рівні, не нижчому за цей рік – $42 млрд.

Контекст

Загальне фінансування держбюджету цього року становило на 5 вересня $29,7 млрд порівняно з $32,1 млрд за весь минулий рік.

За даними дослідження Кільського інституту світової економіки, від початку великої війни міжнародні партнери виділили для України майже €170 млрд. Ця сума включає військову, фінансову та гуманітарну допомогу від урядів іноземних держав, а також міжнародних фінансових організацій. 

Донорами України стали 40 країн, а також європейські інституції, МВФ та Світовий банк.

ЄС виділив майже €62 млрд, допомога від США сягнула €71 млрд. До списку країн-донорів також увійшли Велика Британія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Китай, Японія, Норвегія, Південна Корея, Швейцарія, Тайвань, Туреччина та Індія. Від них Україна додатково отримала €23 млрд міжнародної допомоги. Ще майже €13 млрд надали міжнародні фінансові організації.

Половину з виділених коштів складає фінансова допомога. Ще близько 40% – це військова допомога, решта – гуманітарна підтримка.

Найбільшу військову підтримку Україна отримала від США – понад €43 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *