Мінекономіки очікує на узгодження Брюсселем плану для Ukraine Facility протягом кількох тижнів

План для реалізації програми підтримки Ukraine Facility, що передбачає впровадження 69 реформ і виконання 151 супутнього індикатора, Європейська комісія (ЄК) може схвалити протягом кількох наступних тижнів, повідомив заступник міністра економіки Олексій Соболев, пише «Інтерфакс-Україна».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Соболев пояснив, що такі позитивні очікування повʼязані з тим, що на етапі підготовки документа відбувалась тісна координація з ЄК.
  • Мінфін України зазначав, що після затвердження Плану для Ukraine Facility, як очікується, до державного бюджету буде спрямовано ще €1,9 млрд безумовного фінансування, тоді як решту бюджетної підтримки в розмірі сумарно €30,27 млрд, з яких €5,27 млрд у вигляді грантів, Україна отримуватиме щоквартально після виконання індикаторів, передбачених у плані.
  • Документ було передано Єврокомісії минулого тижня. На другий і третій квартали цього року план передбачає виконання девʼяти індикаторів у кожному, тоді як на четвертий – 13, а на перший квартал 2025 року – 16.
  • Крім цього, план містить також 16 інвестиційних індикаторів, однак термін перших шести з них – другий квартал 2026 року, тоді як решти 10 – у самому кінці дії Ukraine Facility, тобто в четвертому кварталі 2027 року.

Контекст

1 лютого Європейська рада затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

20 березня Україна отримала перші €4,5 млрд в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *