Міжнародні резерви України торік зросли на 42% і перевищують $40,5 млрд  – НБУ

Міжнародні резерви України на 1 січня становили $40,5 млрд, повідомила пресслужба Національного банку. У грудні вони зросли на 4,4% порівняно з листопадом завдяки валютним надходженням від партнерів, це перевищило чистий продаж валюти НБУ та боргові виплати країни в валюті.

Тільки до 7 січня даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Упродовж 2023 року міжнародні резерви України збільшилися на 42%. Минулого року на рахунки уряду України в НБУ надійшло близько $42,7 млрд. Найбільша фінансова допомога надійшла від Європейського Союзу – $19,7 млрд.

Міжнародна допомога разом із розміщенням валютних ОВДП на близько $4,5 млрд дозволила: 

  • компенсувати чисті інтервенції НБУ з продажу валюти ($28,6 млрд);
  • профінансувати виплати країни за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті ($9 млрд);
  • наростити міжнародні резерви до рівня, що є достатнім для підтримання курсової стійкості й надалі.

За даними НБУ, поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,4 місяця майбутнього імпорту.

У грудні на динаміку резервів вплинула низка чинників:

  • надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення держборгу. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло $5,5 млрд. За обслуговування та погашення держборгу в іноземній валюті виплачено $708,2 млн; 
  • операції НБУ на валютному ринку України. Нацбанк продав на валютному ринку $3,6 млрд та викупив до резервів $6,1 млн. Зростання інтервенцій НБУ з продажу валюти минулого місяця повʼязане насамперед із сезонним чинником, зокрема через активізацію бюджетних видатків наприкінці року;
  • переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. У грудні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $426,7 млн.

Контекст

Міжнародні резерви України на 1 грудня становили $38,79 млрд, у листопаді міжнародні резерви України знизилися на 0,5%. Падіння, яке відбувається четвертий місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни.

За підсумками 2023 року Нацбанк очікував близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього та вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *