Міжнародна допомога в бюджеті-2024 очікується на рівні $42 млрд – Марченко

Частка міжнародної допомоги у бюджеті на 2024-й буде не меншою, ніж цього року, повідомив в інтервʼю «Радіо Свобода» міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, вона так само становитиме $42 млрд.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • «Зараз $42 млрд у нас – зовнішні потреби, в зовнішньому фінансуванні. На наступний рік ми плануємо не меншу суму. Чому? Тому що бюджет сектору безпеки й оборони ми будемо планувати на рівні 2023 року: 1,6 трлн грн зараз», – сказав міністр.
  • Марченко додав, що це ще не остаточна цифра. «Це наші видатки, які ми маємо фінансувати самі. І тому зараз у мене жодних підстав немає, щоб подавати бюджет на сектор безпеки і оборони менший», – розповів він.
  • За словами міністра, запланована фінансова допомога від партнерів «не даність», і наразі не всі надходження від міжнародних партнерів підтверджені. 
  • «На 2024 рік поки що є розуміння лише, що в нас є допомога від ЄС. €50 млрд на чотири роки. Є МВФ, який нам допомагає зібрати ці зобов’язання. Сподіваюся, що будуть США», – зазначив він. 

Контекст

Єврокомісія пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції у Брюсселі 20 червня.

21 червня Марченко на Міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) у Лондоні повідомив, що на початку року Україні вдалося залучити на фінансування дефіциту держбюджету $20 млрд. Загалом від початку війни залучили $51 млрд.

Цьогоріч Україна очікує на $42 млрд міжнародної допомоги, наступного року розраховує щонайменше на $37 млрд, заявив голова Національного банку України Андрій Пишний, передає «Укрінформ». За словами Пишного, український бюджет має дефіцит на рівні 26% ВВП. У минулому році Україна отримала понад $32 млрд міжнародної допомоги.

У першому півріччі 2023 року на забезпечення Збройних сил України пішло 47,7% видатків загального фонду державного бюджету, повідомив ЕП голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *