Майк Помпео прокоментував можливу націоналізацію компанії «Київстар»

Компанія «Київстар» – важлива складова української економіки, тому її націоналізація була б кроком назад. Про це в інтервʼю NV сказав у колишній держсекретар США і глава ЦРУ, член ради директорів «Київстар» Майк Помпео.

Ключові факти

  • Помпео наголосив, що Україна потребуватиме величезної кількості інвестицій приватного сектору, прямих іноземних інвестицій, а також підтримки з боку Європи та США, щоб подолати наслідки війни. 
  • «Якщо права власності, зокрема акціонерів у США, не будуть захищені, а компанії, які приносять користь українському народу, не будуть збережені, це буде стратегічною помилкою для України», – заявив новий член ради директорів «Київстар».
  • За його словами, це зробить відновлення України та підтримку цієї країни у наступні роки набагато складнішим та дорожчим, а потоки капіталу набагато обмеженішими.

Контекст

4 жовтня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про арешт активів підсанкційних російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова. Серед заблокованих активів – 20 компаній та фінансово-кредитних установ більш як на 17 млрд грн. Серед них – найбільший мобільний оператор «Київстар». Спершу Шевченківський суд арештував 100% корпоративних прав компанії. 18 жовтня він повідомив про помилку в своєму рішенні й визначив, що арешту підлягають 47,85%.

«Київстар» на 100% належить нідерландській комунікаційній компанії Veon. Заснована в Москві у 1992-му Veon (яка виросла з російського «Вимпелкома») – власниця одного з перших операторів стільникового звʼязку в РФ. Станом на жовтень 2023-го компанії з орбіти Veon обслуговують понад 220 млн клієнтів. Міноритарний акціонер Veon – компанія LetterOne Holdings, якій належить 47,9%. Частка Фрідмана в LetterOne – 37,86%, Косогова – 47,23%.

24 жовтня члени наглядової ради Veon прибули до Києва. У складі делегації був CEO Veon Каан Терзіоглу. Мета приїзду – проведення зустрічей із представниками української влади та дипломатичних місій.

31 жовтня Veon подала два клопотання до Шевченківського районного суду Києва для оскарження арешту акцій «Київстару».

14 листопада до ради директорів «Київстару» увійшов Майк Помпео, держсекретар США у 2018–2021 роках при адміністрації Дональда Трампа та директор ЦРУ в 2017–2018 роках.

Минулого тижня заступник очільника Офісу президента Ростислав Шурма в інтервʼю ЕП заявив, що не виключає конфіскації активів компанії «Київстар». За словами Шурми, наразі відповідні служби вивчають наявність правової ситуації. «Гадаю, що є висока ймовірність прийняття санкцій з подальшою конфіскацією цієї компанії», – сказав він.

У відповідь на заяви Шурми компанія «Київстар» опублікувала офіційний коментар, в якому наголосила, що 100% «Київстар» належать глобальному оператору Veon, яка є публічною компанією, і «жоден з її прямих акціонерів не заходиться в санкційному полі США, ЄС чи Великої Британії».

Також в компанії нагадали, що в розʼясненні Мінфіну США зазначено, що компанія-власниця 47,8% акцій Veon (люксембурзький інвестиційний фонд LetterOne) не знаходиться під санкціями.

«З лютого 2022 року будь-який вплив представників LetterOne на діяльність Veon обмежена, а діяльністю Veon керує рада директорів, яка складається з незалежних членів ради», – зазначили в компанії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *