Майже чверть українських видобувних компаній позиватиметься до РФ по відшкодування збитків – ЄБА

В Україні 23% компаній, що провадять діяльність у сфері надрокористування, планують стягнення збитків з РФ за завдану активам шкоду, йдеться в дослідженні Європейської Бізнес Асоціації. У 13% бізнесів об’єкти надрокористування зазнали пошкоджень з початку вторгнення, а у 18% є об’єкти на окупованих або деокупованих територіях. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Згідно з дослідженням, три чверті опитаних компаній продовжують інвестувати в українські надра протягом війни.
  • При цьому 82% респондентів вважають сферу надрокористування інвестиційно привабливою. Найбільший потенціал в Україні та світі, на думку бізнесу, мають такі корисні копалини, як титан, літій, вуглеводні (нафта, газ, конденсат) та залізна руда.
  • Повномасштабне вторгнення РФ вплинуло на господарську діяльність більшості компаній. Зокрема, діяльність 54% компаній була зупинена, але наразі повністю або частково відновлена, діяльність 18% компаній досі зупинена повністю. Тільки 28% опитаних не відчули на собі вплив воєнних дій.
  • З 24 лютого 2022 року не зазнали змін доходи тільки 16% компаній, усі решта відчули падіння доходів. 

Контекст

Дослідження «Надрокористування в умовах реформи галузі та перспективи розвитку» було вперше проведене ЄБА у 2023 році. Опитування проводилося з 25 липня до 29 серпня. Участь в опитуванні взяли 39 членських компаній, що провадять діяльність у сфері надрокористування.

Нещодавно ЄБА провела восьме щорічне опитування компаній-членів щодо їхніх очікувань на наступний рік. Результат цього року – бізнес зі значно більшим оптимізмом закінчує рік, ніж було у 2022-му. Компанії планують наймати людей та інвестувати у нові проєкти. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *