Липецька фабрика Рошен Порошенка націоналізована Росією

Жовтневий районний суд Липецька стягнув у власність РФ акції колишньої «Липецької кондитерської фабрики Roshen» та статутний капітал у торговому підприємстві ТОВ «Рошен». Про це повідомила Liga.net з посиланням на судову систему Липецької області Росії.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • За рішенням суду, акції АТ «Липецька кондитерська фабрика «Рошен» та 94,9976% часток у статутному капіталі ТОВ «Рошен», що належать «Центрально-Європейській кондитерській компанії», і 5% часток у статутному капіталі ТОВ «Рошен», які належать Олегу Казакову, перейшли в дохід РФ.
  • Цим же рішенням суд заборонив засновнику Roshen Петру Порошенку, його сину Олексію Порошенку та колишньому директору Липецької кондитерської фабрики Олегу Казакову діяльність на території держави-агресора.
  • Рішення суду у адміністративній справі звернено до негайного виконання.

Контекст

До початку війни з Росією у 2014 році, Липецька фабрика була частиною кондитерського бізнесу Петро Порошенко. З початку агресії РФ заарештувала її та не дозволяла продати, тому менеджмент Roshen «ухвалив соломонове рішення: просто взяв і закрив підприємство», повідомив Порошенко в соцмережі X у 2018 році.

На початку 2016 року Порошенко заявив про передачу своєї частки Roshen у так званий сліпий траст під управлінням міжнародної банківської групи Rothschild & Co.

Топменеджери Roshen нечасто спілкуються зі ЗМІ, а медіаактивність корпорації переважно обмежується повідомленнями про акції на корпоративному сайті. У березні 2022 року корпорація повідомляла про зупинення роботи двох фабрик – у Києві та Борисполі, і зменшення потужності фабрик у Вінниці та Кременчуці. Продажі в перші місяці вторгнення впали впʼятеро, до 3000 т. Roshen посідає 23‐тє місце з обсягом продажів $800 млн у рейтингу Candy Industry топ‐100 кондитерських компаній 2023

До складу Roshen входять українські фабрики (Київська, Кременчуцька, Бориспільська та два виробничі майданчики у Вінниці), Клайпедська кондитерська фабрика у Литві, Bonbonetti Choco Kft в Угорщині, а також Вінницький молочний завод.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *