Країнам ЄС можуть дозволити самостійно блокувати імпорт газу з Росії

Європейський Союз може дозволити країнам-членам самостійно блокувати імпорт газу з РФ, пише Financial Times із посиланням на текст законопроєкта, який є у розпорядження видання.

Ключові факти

  • Документ пропонує членам ЄС дозволити забороняти російським та білоруським компаніям купувати потужності у своїх газопроводах та терміналах скрапленого газу. 
  • За словами високопосадовця з ЄС, це дозволить європейським енергетичним компаніям розривати контракти з російськими постачальниками газу без виплати значних компенсацій.
  • Планується, що представники країн-членів у Європейському парламенті затвердять текст законопроєкта 8 грудня. 
  • ЄС також пропонує продовжити заходи щодо стабілізації газових цін та скорочення споживання газу. Міністри енергетики країн ЄС обговорять це питання 19 грудня, зазначило видання.

Контекст

ЄС раніше заявляв про плани повністю відмовитися від постачання викопного палива з Росії до 2027 року. 

Дані Євростату свідчать, що у третьому кварталі 2023 року російський газ становив близько 12% від загального обсягу газового імпорту до ЄС. Від постачання газу з Росії досі значною мірою залежать, зокрема, Австрія та Угорщина. 

У листопаді експорт російського СПГ до Європи виявився найвищим за всю історію – 1,75 млн т. Одними з найбільших імпортерів скрапленого газу із Росії є Іспанія та Бельгія.

Наразі ЄС не запровадив ембарго на російський СПГ. Європейські трейдери не відчувають себе зобовʼязаними обмежувати свою купівлю в Росії.

За даними Центра досліджень у галузі енергетики та чистого повітря (CREA), з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні і станом на середину літа 2023 року виручка Москви від продажу енергоносіїв по всьому світу склала €413 млрд, з яких €277 млрд – від продажу нафти, €101 млрд – газу та €35 млрд – вугілля. 

З них ЄС заплатив країні-агресорці €162 млрд: €95 млрд за нафту, €64 млрд за газ та €3 млрд за вугілля.

Наприкінці червня Німеччина підписала довгострокову угоду про імпорт скрапленого природного газу зі США, оскільки Берлін намагається замінити російські енергоносії.

Експорт СПГ із США до Європи різко зріс минулого року з поглибленням енергетичної кризи та зростанням цін на газ, а постачання понад 40 млн т зменшили нестачу. Додаткові потоки допомогли Європі створити достатні запаси газу.

До енергетичної кризи Німеччина була єдиною великою економікою в Європі, яка не мала потужностей з імпорту СПГ, оскільки була залежна від трубопровідного газу з Росії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *