Контент в TikTok на деякі теми перегукується з політикою китайського уряду – дослідження

Соцмережа TikTok, яка належить китайській ByteDance, ймовірно, проштовхує одні та приховує інші теми залежно від уподобань уряду Китаю. Про це свідчить аналіз Науково-дослідного інституту мережевого зараження (NCRI). Група дослідників із Ратґерського університету проаналізувала публікації з політично чутливими хештегами в TikTok в порівнянні з такими у її конкурентки Instagram.

Ключові факти

  • Дослідники вважають, що TikTok, ймовірно, маніпулює громадською думкою не тільки щодо специфічних для Китаю тем, таких як протести та різанина на площі Тяньаньмень 1989 року, але й щодо важливих тем, які мають менше відношення до Пекіна, таких як війни в Україні та Секторі Гази. 
  • «Є висока ймовірність, що контент на TikTok підсилюється або пригнічується залежно від того, наскільки він відповідає інтересам уряду Китаю», – йдеться у звіті.
  • Зокрема, у дослідженні приведено порівняння ефективності хештегів поп-культури, таких як #TaylorSwift і #CristianoRonaldo. Аналітики виявили, що на Instagram припадало 2,2 публікації на кожну таку публікацію в TikTok. Таке співвідношення є логічним з огляду на те, що в Instagram більша база користувачів, ніж у TikTok.
  • Водночас аналіз політичних хештегів виявив значні відмінності. На кожен пост у TikTok із хештегом на підтримку України припадало 8,5 поста в Instagram. На думку дослідників, така значна розбіжність може свідчити про підтримку Китаєм російських наративів.
  • Різниця була ще більш вираженою в інших темах, зазначили дослідники. На хештег #HongKongProtests припадало 206 постів у Instagram на кожен пост у TikTok. Ця тема особливо чутлива для китайського уряду, зазначається в дослідженні.
  • Пости з хештегом #StandWithKashmir були численнішими у TikTok, ніж в Instagram, у співвідношенні 661 до 1. Така суттєва різниця відповідає стратегічному інтересу Китаю щодо спірного регіону Кашмір.

TikTok може маніпулювати трендами на догоду уряду Китаю – аналіз NCRI /Фото 1

  • «Важко уявити, що такі дії могли відбуватися на платформі природньо, без відома і згоди самої платформи», – зазначається в дослідженні.
  • У коментарі NBC News представник TikTok, який ознайомився з висновками дослідження, сказав, що аналітики використали недосконалу методологію «для досягнення передбачуваного, помилкового висновку».
  • «Це не враховує основний факт – хештеги створюються користувачами, а не TikTok. Той, хто знайомий із роботою платформи, зрозуміє, що контент широко доступний, і твердження про його приховування безпідставні», – заявив представник компанії.
  • Водночас дослідники заявили, що їхня методологія повторює методологію, яку TikTok використовувала минулого місяця, реагуючи на твердження, що її алгоритм рекомендацій упереджений і на користь палестинців. 

Контекст

Дослідження опубліковане в непростий час для TikTok, оскільки американські політики та технологи все більше критикують популярний відеододаток. Вони стверджують, що TikTok є ризиком для приватної інформації американців та потенційним джерелом іноземної пропаганди.

TikTok відкидає звинувачення, заявляючи, що її алгоритм рекомендацій не приймає будь-яку із сторін у політичних питаннях і що компанія готова зробити поступки задля збереження конфіденційності американців, такі як зберігання даних на серверах у США.

У травні 2023 року в штаті Монтана губернатор підписав закон, який забороняє TikTok. Компанія подала у відповідь позов. Минулого місяця федеральний суддя заблокував закон штату Монтана. Суд вважає, що заборона може порушувати свободу слова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *