Кабмін схвалив проєкт плану Ukraine Facility. Він необхідний для отримання €50 млрд від ЄС

Уряд затвердив драфт плану Ukraine Facility, за яким Україна має отримувати пакет підтримки від Євросоюзу на €50 млрд протягом 2024–2027 років, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • За його словами, проєкт створено спільно з бізнесом, громадським сектором, депутатським корпусом та регіонами.
  • Сьогодні драфт затверджено для надання Європейській комісії. «Наразі маємо поточні напрацювання, до яких Єврокомісія ще надасть свої коментарі та пропозиції», – повідомив очільник уряду.
  • Він додав, що фінальні умови програми Україна отримає після затвердження регламенту Ukraine Facility Європейською радою, засідання якої заплановане на 1 лютого 2024 року.
  • Погодження Єврокомісією фінальної версії плану відкриє для України доступ до фінансового ресурсу в €50 млрд на чотири роки, з яких €39 млрд буде спрямовано на забезпечення макрофінансової стабільності.

Контекст

Влітку цього року в Брюсселі заявили, що ЄС готовий запропонувати пакет фінансової допомоги у розмірі близько €50 млрд для підтримки України. 20 червня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄК пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки. За її словами, Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року. При цьому до 2027-го бюджетний дефіцит України становитиме близько €60 млрд, а потреби швидкого відновлення – майже €50 млрд, додала вона.

Щоб відкрити доступ до €50 млрд від ЄС, Україна мала підготувати план відновлення до кінця жовтня, сказав у липні заступник міністра економіки Олексій Соболєв під час заходу «План ЄС на €50 млрд». За його словами, зміст Плану уряд мав підготувати до кінця липня, до кінця вересня – фінальний драфт, а закінчити документ – до кінця жовтня.

3 жовтня Європарламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України.

14 грудня Євросоюз не узгодив пакет фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд через вето Угорщини. Європейська комісія повʼязала пакет фінансування України, призначений для підтримки бюджету Києва на 2024-2027 роки, із €21 млрд ширшого поповнення загального бюджету блоку, включаючи гроші на міграцію та оборону. Тепер повторний розгляд ЄС питання виділення допомоги Україні відбудеться на саміті 1 лютого, повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *