Італія урізала податок на непередбачений прибуток банків після різкого падіння акцій фінустанов

Італійський уряд відмовився від частини свого нового податку на непередбачені прибутки банків, збір не перевищуватиме 0,1% від активів фінустанови, пише Bloomberg. Так уряд намагається заспокоїти ринок, адже вчора банки країни втратили $10 млрд ринкової вартості на тлі новини про 40-відсотковий збір.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Акції італійських банків відіграли частину втрат у середу, 9 серпня, вранці: акції UniCredit SpA зросли на 4%, а акції Intesa Sanpaolo SpA додали 3,2%. Індекс FTSE Italia All-Share Banks зріс на 3,6%.
  • Загалом італійські банки відновили €3,8 млрд.
  • За словами джерела, міністр фінансів Джанкарло Джорджетті та його команда весь вівторок працювали над деталями нового заходу та намагалися помʼякшити наслідки попереднього оголошення уряду.
  • Після негативної реакції ринку у вівторок, 8 серпня, міністерство фінансів спробувало розвіяти ці побоювання. У своїй заяві міністерство повідомило про обмеження у 0,1%. Уряд не уточнив міру, що використовується для обмеження, але якби воно ґрунтувалося на глобальних активах таких банків, як Unicredit та Intesa, збір міг би становити близько $1 млрд. Якщо це стосується лише італійських активів, то це буде кількасот мільйонів євро.
  • Надалі норма має пройти через парламент, де вона може бути змінена. Впровадження податку також можна оскаржити в суді, як аналогічний захід в Іспанії.
  • Одне джерело в банку в Мілані сказало Financial Times, що запропонований ліміт у 0,1% зробить збір «набагато більш керованим» і дозволить залучити близько €1,8 млрд, на відміну від попередніх оцінок у більш ніж €4,5 млрд, зроблених аналітиками Jefferies і Equita.

Контекст

Заступник премʼєр-міністра Маттео Сальвіні оголосив про 40-відсотковий збір із додаткового прибутку кредиторів за 2023 рік пізно ввечері у понеділок, 7 серпня, у межах широкомасштабного указу, схваленого на засіданні кабінету міністрів. Після цієї новини, 8 серпня, падіння банківських акцій знищило ринкову вартість італійських кредиторів на €9,5 млрд.

Збір націлений на вищі відсоткові доходи після підвищення ставок Європейським центральним банком. За попередніми оцінками аналітиків, уряд ще не опублікував подробиці або текст указу, який може коштувати банкам близько €2 млрд.

Цей крок було зроблено незабаром після того, як італійські банки оприлюднили вражаючий звіт про доходи, а Intesa та Unicredit підвищили свої річні прогнози другий квартал поспіль на тлі швидкого посилення політики ЄЦБ. Наприклад, чистий процентний прибуток UniCredit зріс на 42% у першому півріччі.

Гроші від податку планували направити до фонду для фінансування заходів щодо зниження фіскального тиску на сімʼї та компанії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *