Які вимоги МВФ треба виконати Україні до наступного траншу

Щоб отримати наступний транш в рамках програми фінансування від МВФ Україна повинна до кінця 2023 року розробити Національну стратегію доходів. Також Фонд прорецензує нещодавно ухвалений закон про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру і проаналізує виконання дердбюджету і основні макропоказники поточного року. Про це на брифінгу 11 грудня, приисвяченого другому перегляду програми МВФ, заявив голова місії Фонду в Україні Гевін Грей.

Ключові факти:

  • «До третього перегляду, який ми плануємо провести навесні, ми оцінимо економічні результати української влади на кінець грудня, – сказав Грей. – Зокрема йдеться про виконання бюджету та міжнародні резерви».
  • Він уточнив, що МВФ буде оцінювати виконання і вже зроблених реформ, які були необхідними для поточного перегляду. «Ми детально проаналізуємо закон про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, щоб побачити, чи він відповідає структурному бенчмарку», – зазначив Грей.
  • Відповідаючи на питання про очікування Фонду від Нацстратегії доходів, очільник місії повідомив, що мова йде про комплексний планом зміцнення податкових надходжень в Україні. «Стратегія включатиме заходи у сфері податкової політики, податкового та митного адміністрування, – сказав Грей. – Важливим є поступове нарощування внутрішніх джерел доходів».
  • Грей додав, що Нацстратегія доходів буде «живим» документом і з часом може змінюватися відповідно до умов та потреб України.

Контекст

11 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодила другий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України. Це означає майже $900 млн прямого бюджетного фінансування.

 Чотирирічну програму розширеного фінансування України (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд МВФ затвердив у березні. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. 

Та наприкінці 2023 року Україна постала перед ризиком неотримання частини допомоги з цього пакет. Зокрема, політичні суперечки у США гальмують виділення $11 млрд допомоги у 2024-му. Ненадходження американських грошей, які закладені в програму з МВФ, може поставити під сумнів і всю програму з Фондом, зазначали українські посадовці.

Досі Україна переважно вчасно виконує зобовʼязання перед МВФ. Серед останніх умов, що виконала Україна – повернення податкових перевірок, затвердження складу наглядової ради Оператора ГТС та затвердження довічного статусу політично значущої особи.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *