Голова Єврокомісії оголосить про кредит на €35 млрд для України

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва 20 вересня оголосить про виділення Україні кредиту ЄС у розмірі €35 млрд на тлі постійних атак РФ на енергетичну інфраструктуру. Про це пише Financial Times з посиланням на обізнані джерела. Оновлено. Про виділення €35 млрд фон дер Ляєн повідомила пізніше на брифінгу.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Кредит буде надано в рамках плану «Великої сімки» щодо залучення $50 млрд в рахунок майбутніх прибутків від заморожених російських державних активів. 
  • Під час свого восьмого візиту до України 20 вересня фон дер Ляєн написала в Х, що зустрінеться з лідерами країн у Києві, щоб обговорити низку питань, починаючи з «підготовки до зими і закінчуючи питаннями оборони, вступу до [ЄС] і прогресу в питанні надання кредитів G7.
  • «Я рада оголосити, що Єврокомісія схвалила пропозиції, які дозволять Євросоюзу позичити €35 млрд в рамках зобовʼязань G7. Це великий крок уперед. Ми тепер впевнені, що зможемо направити цей кредит Україні дуже швидко», – заявила Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Києві.
  • Цей кредит буде переданий до Держбюджету, очікується, що він підтримає макрофінансову стабільність і вивільнить власні кошти України, які можна буде спрямувати на оборону, додала очільниця Єврокомісії. На що спрямувати €35 млрд – Україна вирішуватиме самостійно.
  • «Ці €35 млрд ми будемо втрачати передусім на енергетику. На захист, на бомбосховища для дітей в школах і університетах, і на зброю вітчизняного виробництва – на дрони та ракети… Частину цих коштів ми готові витрачати на ППО, яка виробляється не в нашій державі», – сказав президент Володимир Зеленський.

Контекст

У червні лідери G7 домовилися про надання Україні кредиту у розмірі $50 млрд, який буде погашено за рахунок майбутніх прибутків від заморожених російських валютних резервів у розмірі близько €260 млрд, більша частина яких зберігається в Euroclear, бельгійському центральному депозитарії цінних паперів.

Згідно з цим планом, ЄС і США візьмуть на себе по близько $20 млрд, а $10 млрд, що залишилися, розділять між собою Велика Британія, Японія і Канада.

Однак США, щоб забезпечити стабільний приплив доходів для обслуговування кредиту, зажадали гарантій, що російські активи, більшість яких перебувають у Європі, залишаться замороженими.

ЄК запропонувала продовжити санкції блоку, що заморожують російські активи з поточного шестимісячного періоду до 36 місяців. Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на пʼять років. Проте Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження, повідомляють джерела.

17 вересня FT повідомила, що ЄС готується надати Україні до €40 млрд нових кредитів до кінця року незалежно від участі США після того, як план G7 щодо використання заморожених російських активів для допомоги Києву провалився. Брюссель розробляє альтернативне рішення щодо фінансування, щоб обійти вето Угорщини, яка блокує подальше заморожування російських активів. Кошти призначені для фінансової стабільності України, яка, за даними Києва та МВФ, 2025 року зіткнеться з дефіцитом фінансування у розмірі $38 млрд. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *