Газові сховища Європи заповнені майже на 99%, частина газу країн ЄС зберігається в Україні

Газові сховища Європи заповнені майже на 99% напередодні зими. Це змушує енергетичні компанії ЄС зберігати надлишкові запаси в Україні напередодні піку попиту в зимові місяці, пише The Financial Times.

Ключові факти

  • За даними Gas Infrastructure Europe, сховища ЄС заповнені майже на 99%, що вище за плани Брюсселя мати заповненість на 90% до листопада.
  • Це робить ЄС менш вразливим до енергетичного шоку, хоча і не гарантує того, що Європа матиме достатньо енергоносіїв для проходження зими, йдеться у матеріалі.
  • «Ризик нестачі газу в Європі цієї зими невеликий, якщо не трапиться якихось великих незапланованих перебоїв у постачанні або тривалих, сильних холодів, які обрушаться на Європу та Азію одночасно, – прогнозують в профільному агентстві Argus. – Європа запаслася настільки добре, наскільки це можливо».
  • Оскільки газові сховища ЄС практично заповнені, європейські енергетичні компанії почали звертатися до України, де розташовані найбільші ПСГ в Європі. У результаті обсяги газу, що зберігається в Україні, досягли найбільшого рівня з довоєнного часу, зазначає видання.
  • Деякі компанії навіть платять за послуги танкерів із СПГ, щоб ті тимчасово виконували роль плавучих газових сховищ.
  • Зокрема, ПСГ Великої Британії заповнені на 95%, але загальний обсяг резервуарів у країні набагато менший, ніж у більшості європейських країн.
  • Новини про європейські запаси газу та прогнози погоди, що обіцяють тепло найближчими тижнями, обвалили ціни на газ у Європі. У вівторок, 31 жовтня, ціни впали на цілих 10%.

Контекст

Україна стала альтернативою зберіганню газу, попри воєнні ризики. Серед стимулів – дешеві тарифи на зберігання і звільнення від митних зборів на три роки, що дозволяє легко реімпортувати газ в ЄС.

За даними «Нафтогазу», наразі в українських сховищах знаходиться понад 2 млрд куб. м газу, що належить ЄС.

У червні стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів.

Оператор «Укртрансгаз» надає третину цих площ, що еквівалентно приблизно 10% потреб ЄС у четвертому кварталі минулого року.

Більче-Волицько-Угерське сховище здатне зберігати вчетверо більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і легко підключається до енергосистем блоку завдяки багаторічній ролі України як транзитного маршруту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *