Fitch підтвердило рейтинг України на рівні «CC»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «CC», йдеться у офіційному повідомленні. Fitch прогнозує зростання ВВП на 5,1% у 2023 році.

Ключові факти

  • Підтвердження довгострокового РДЕ України в іноземній валюті на рівні «CC» відображає очікування Fitch подальшої реструктуризації комерційного боргу до закінчення дворічної перерви у виплатах єврооблігацій 1 вересня 2024 року. 
  • Також агентство підтвердило РДЕ у нацвалюті на рівні «CCC-». Більш високий рейтинг боргу в національній валюті відображає очікування Fitch того, що він буде виключений з реструктуризації наступного року, частково тому, що лише 3% його належать нерезидентам порівняно з 45%, що належать Нацбанку України. 
  • Рейтинг відображає все ще суттєвий кредитний ризик за боргом у нацвалюті у довгостроковій перспективі, частково через невизначеність щодо джерел фінансування протягом потенційно тривалого періоду дуже високого бюджетного дефіциту.
  • Fitch прогнозує зростання ВВП на 5,1% у 2023 році після скорочення на 29,1% у 2022-му, перегляду у бік підвищення на 1,6 в.п. після останнього огляду у червні у звʼязку з подальшою адаптацією бізнесу до умов війни, підвищенням споживчої довіри та розвитком сільського господарства. 
  • Інфляція впала до 5,3% у жовтні з 12,8% у червні за базової інфляції 6,8%. Fitch прогнозує, що інфляція зросте в середньому до 9,1% у 2024–2025 роках.
  • Водночас бюджетний дефіцит залишиться високим: Fitch прогнозує, що він збільшиться на 1,6 в.п. у 2023 році – до 17% ВВП на тлі більших військових витрат протягом усього року. Агентство також прогнозує дефіцит у розмірі 16,9% ВВП у 2024-му.

Контекст

У червні Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні «CC», а також РДЕ «CCC-» в національній валюті. За попереднім прогнозом Fitch, ВВП України зросте на 3,5% у 2023-му, інфляція знизиться до 14,5% на кінець цього року.

За попередніми даними Мінекономіки, у вересні 2023-го ВВП зріс на 9,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За січень–вересень 2023 року зростання ВВП оцінюється на рівні 5,3%.

У 2024-му НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. 

Водночас в ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара становитиме 40,7 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *