Ембарго на експорт української агропродукції буде безстроковим – польський міністр

Кордон між Польщею та Україною не буде відкрито для українських товарів, ембарго на їх експорт буде безстроковим, заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, пише «Інтерфакс-Україна». Водночас Польща отримала листа від Єврокомісії із вимогою скасувати заборону.

Тільки до 7 січня даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • «Кордони не відкриються, ембарго на українську продукцію безстрокове – доки його не знімуть. Я підтримую вимоги Rolnicza 12, які, однак, має бути адаптовано до чинного законодавства в Польщі, включно із законодавством ЄС», – сказав він.
  • Польський міністр наголосив на важливості переговорів із фермерами-мітингувальниками для напрацювання найкращих рішень.
  • «Однак юридичне санкціонування всіх вимог потребує часу. Немає підстав вважати, що те, що я обіцяв, не буде виконано», – пояснив Секерський.
  • За словами міністра, Польща отримала лист Європейської комісії із вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України, пише Сenyrolnicze. «Зростає небезпека повернення до зернової кризи річної давності. Єврокомісія вимагає від Польщі зняти ембарго на сільгосппродукцію з України», – сказав Секерський.

Контекст

27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Він заявив, що обговорить питання блокування кордону далекобійниками з президентом України Володимиром Зеленським під час свого візиту до Києва.

3 січня польські фермери з організації «Підкарпатське ошукане село» заявили, що відновлять призупинену напередодні Різдва акцію протесту та блокаду прикордонного переходу «Медика – Шегині». 

Напередодні Туск заявив, що переконуватиме польських перевізників не використовувати блокаду українського кордону як метод захисту своїх інтересів, повідомило PAP. Він також запевнив, що розуміє інтереси польських перевізників та фермерів і нагадав, що блокаду з боку фермерів було призупинено після візиту міністра сільського господарства.

Польські фермери вимагають дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *