Експорт зерна. У СОТ готується розгляд скарги України проти Польщі, Угорщини та Словаччини

Європейська комісія представлятиме Польщу, Угорщину та Словаччину у зерновій суперечці з Україною у Світовій організації торгівлі (СОТ), пише польське інформагентство PAP з посиланням на свої джерела.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Найближчим часом у СОТ розпочнеться розгляд скарги України проти Польщі, Угорщини та Словаччини щодо ембарго на імпорт українського зерна, повідомило агентство.
  • «У вівторок (26 вересня) було вирішено, що країни ЄС у суперечці в СОТ представлятиме Єврокомісія. До делегації ЄС входять експерти з Польщі, Словаччини, Угорщини», – зазначають неназвані дипломати.
  • PAP повідомило, що за ініціативи Польщі, у середу, 27 вересня, в Брюсселі відбудуться переговори послів ЄС щодо ситуації з українським агроекспортом. За словами постійного представника Польщі при ЄС Анджея Садося, дипломати ЄС обговорюватимуть виклики спільної сільськогосподарської політики.
  • Співрозмовники PAP вважають, що «відкриття процедури СОТ закриває інші канали діалогу для України у суперечці щодо ембарго на імпорт зерна».

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

У відповідь Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини й Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

19 вересня уряд України схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав – членів ЄС. У ній передбачено, що чотири культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до пʼяти держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

Польська сторона наполягає, що саме вона має надавати відповідні дозволи.

26 вересня міністр агрополітики Микола Сольський повідомив, що Україна розробила процедуру верифікації експорту чотирьох агрокультур відповідно до рішення Єврокомісії та очікує відповідей від країн-сусідів. Поки офіційна відповідь надійшла лише від Румунії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *