Експорт соняшникової олії з України досяг дворічного максимуму

В грудні 2023/2024 маркетингового року з України було експортовано майже 672 000 т соняшникової олії. Це на 25% більше, ніж у листопаді, і максимальний місячний обсяг відвантажень із січня 2022-го, повідомило АПК-Інформ.

Тільки до 7 січня даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Цей показник став другим за величиною для грудня за всю історію експорту з України соняшникової олії.
  • Основний обсяг олії у грудні відвантажено до Румунії та Туреччини – близько 25% та 12% відповідно.
  • Загалом за вересень–грудень 2023/24 МР з України експортовано майже 2 млн т соняшникової олії, що на 4% перевищує показник в аналогічний період попереднього сезону.

Контекст

Вторгнення РФ в Україну вже спричинило глобальний дефіцит соняшникової олії та призвело до рекордного зростання цін на інші рослинні олії. 

Україна й РФ до війни контролювали 77% глобального експорту олії. У 2021 році українські підприємства експортували 5,1 млн т соняшникової олії, що на 26% менше від результату 2020-го, свідчать дані ННЦ «Інститут аграрної економіки».

У 2021/2022 маркетинговому році очікувався рекорд з виробництва та експорту олії, проте через блокаду російськими окупантами чорноморських портів експорт з України практично зупинився. 

Як зазначає асоціація «Укроліяпром», одна з основних особливостей 2022/23 МР – значне збільшення переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях після заборони його ввезення деякими країнами ЄС. Відповідно збільшилося виробництво й експорт продукції з високою доданою вартістю.

Асоціація зазначає, що особливості та виклики 2022/23 МР залишаться актуальними і для 2023/24 МР. Зокрема, це продовження роботи підприємств в умовах воєнного стану, нестабільна ситуація на валютному ринку, незрозумілі перспективи щодо «зернового коридору», атаки на портову інфраструктуру.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *