«Економічна допомога Путіну та видимість легітимності». Країни ЄС стурбовані рішенням МВФ відправити місію до Росії

Франція, Бельгія та Польща, а також низка країн Балтії та Північної Європи здивовані рішенням МВФ, ухваленим на початку цього місяця, відновити взаємодію з Москвою, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Країни Європейського союзу мають намір оскаржити плани вашингтонського кредитора.

Міжнародний валютний фонд уперше за час повномасштабної війни Росії проти України відправляє місію до Москви.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Представник Литви заявив, що країна планує порушити це питання безпосередньо з директоркою Крісталіною Георгієвою під час зустрічі в пʼятницю в Будапешті з міністрами фінансів європейських країн, повідомили джерела.
  • Дипломат додав, що, на їхню думку, цей крок пропонує президенту Володимиру Путіну «економічну допомогу та видимість легітимності», оскільки ЄС та США прагнуть ізолювати Росію.
  • Представник Литви також заявив на зустрічі в середу, що перша місія великої міжнародної організації до Росії після вторгнення в лютому 2022 року може бути використана Москвою із пропагандистською метою, щоб показати, що її міжнародна ізоляція слабшає, повідомили джерела.
  • За їхніми словами, ЄС також планує направити Георгієвій листа, котрий, як очікується, підпишуть кілька членів ЄС, висловивши стурбованість процесом, що, ймовірно, веде до нормалізації відносин з Москвою.
  • Під час обговорення Франція заявила, що візит не повинен бути виправданням обходу санкцій, повідомили джерела.

Контекст

Раніше цього тижня МВФ заявив, що відновлює щорічні огляди економіки Росії, оскільки економічна ситуація в регіоні «стабільніша», ніж раніше. Огляд, відомий як оцінка статті IV, є «взаємним зобовʼязанням» Фонду та його членів, зазначили в МВФ. «Стаття IV – це не опція, а інституційне зобов’язання Фонду, яке виконується на благо всіх держав-членів», – повідомили в МВФ. І Фонд, і Росія відмовилися уточнити, хто був ініціатором перезапуску.

МВФ зазначає, що його співробітники розпочнуть віртуальні обговорення з російською владою 16 вересня, а потім вирушать до країни для особистих обговорень. Цей візит запланований на 1 жовтня, за словами джерел, МВФ намагався переконати Росію провести зустрічі у третій країні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *