До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині

У 2023 році 2420 осіб потрапили до реєстру корупціонерів, що на 65% менше порівняно з 2021 роком, повідомляє «Опендатабот». Найпопулярніша причина потрапляння до реєстру – пропозиція вигоди за дії або бездіяльність у владі.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Контекст

  • Водночас порівняно із показником 2022 року, коли до реєстру потрапили 2600 осіб, торік кількість зменшилась на 7%.
  • Протягом трьох останніх років лідером по винесених вироках стала Львівська область. Кількість записів від початку великої війни теж знизилася: якщо у 2021 році їх було 537, то минулоріч — лише 192.
  • У 2021 році, переважно, люди потрапляли до реєстру корупціонерів через порушення, пов’язані з деклараціями — 75,9% вироків. 
  • Минулого року частка таких справ скоротилася до 1,6%. Це пов’язано з тим, що від початку великої війни НАЗК не перевіряли декларації посадовців, а сама подача декларацій не була обовʼязковою.
  • Тож у 2022-2023 роках найбільше людей потрапило до реєстру через пропозицію чи обіцянку неправомірної вигоди за дії або бездіяльність у владі – 38,2% та 53,1% випадків відповідно.
  • Найчастіше зловмисників засуджують до штрафів – 92% вироків. Позбавлення волі та громадські роботи або ж іспитовий строк сумарно складають десь 5-8% покарань.

До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

До реєстру корупціонерів торік внесли втричі менше людей, ніж у довоєнному 2021 році. Найбільше вироків – на Львівщині /Фото 3

Інфографіка: Опендатабот

Контекст

Реєстр корупціонерів – портал, де міститься інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення. НАЗК адмініструє цей реєстр з лютого 2019 року.

З початком великої війни державним органам, в тому числі й НАЗК, довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. 

У вересні 2023-го НАЗК відкрило доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення.

У реєстрі можна отримати довідку про наявність або відсутність відомостей про себе та про юридичну особу, до якої застосовано заходи кримінально-правового характеру за корупційне правопорушення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *