ДБР і Нацполіція затримали власника «Укрдонінвест» Віталія Кропачова – ЕП

Державне бюро розслідувань та Національна поліція затримали власника групи компаній «Укрдонінвест» Віталія Кропачова. Його підозрюють у махінаціях у вугільній сфері на понад 2 млрд грн. Цю інформацію Forbes підтвердило джерело в ДБР. Пізніше Бюро опублікувало пресреліз із подробицями справи.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Деталі

  • За версією слідства, власник ТОВ «Краснолиманське» Кропачов через своє підприємство та представників Міненерго й податкової служби завдав державі шкоди на понад 2 млрд грн.
  • Офіційної інформації про слідчі дії наразі немає. Forbes звернувся за коментарями до правоохоронців, але на момент виходу новини, відповіді не отримав.
  • Доповнено о 16:00. Пресслужба ДБР підтвердила слідчі дії проти Кропачова.

Слідство задокументувало чотири епізоди справи

  • Перший. Встановлено факт неправомірного застосування ТОВ «Краснолиманське» у період з 1 січня 2022 по 31 серпня 2023 рр. податкової пільги – застосування нульової ставки ПДВ на вугілля на загальну суму 75,1 млн грн.
  • Другий. За версією слідства, члени організації умисно не реєстрували податкові накладні держпідприємства, що призвело до шкоди у вигляді боргових зобов’язань та несплати податків до бюджетів різних рівнів на суму 2,1 млрд грн.
  • Третій. Керівництво підприємства у період з 1 січня 2022 по 30 вересня 2023 рр., не зареєструвало податкові накладні на адресу ТОВ «Краснолиманське» на понад 1 млрд грн. Через що держпідприємство ухилилося від сплати ПДВ за вказаний період на 169,9 млн грн.
  • Також на 30 жовтня 2023 року керівник підприємства задекларував, однак не сплатив податкове зобовʼязання з ПДВ до держбюджету на загальну суму 1,1 млрд грн.
  • Крім того, слідство встановило, що службові особи ТОВ «Краснолиманське», за вказівкою власника, у період 2022-2023 років незаконно придбали майно на гроші, отриманні від вказаних вище протиправних дій на майже 1 млрд грн.
  • ДБР повідомило Крапачову про підозру за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ст. 219 (доведення до банкрутства), ч. 3 ст. 209 (легалізація майна одержаного злочинним шляхом) КК України. Йому загрожує до 13 років позбавлення волі.

Правоохоронці затримали власника ТОВ «Краснолиманське» Віталія Кропачова. ДБР розкрило подробиці справи /Фото 1

Віталію Кропачову вручають підозру. Фото: пресслужба ДБР

Контекст

За версією слідства, бізнесмен Кропачов забрав у власність активи сина біглого експрезидента Олександра Януковича та отримав фактичний контроль над багатьма державними шахтами та збагачувальними фабриками східних регіонів.

«Він, його довірена особа, керівник підприємства та бухгалтер об’єднались у злочинну організацію, яка не давала працювати та доводила до банкрутства ДП «ВК «Краснолиманська», – йдеться у повідомленні.

Як пояснили в ДБР, держпідприємство залежне від ТОВ «Краснолиманське», оскільки не має можливості проводити видобуток кам’яного вугілля з власних пластів, які знаходяться нижче ніж пласти, які видобувались товариством.

За версією слідства, бізнесмен через оборудки з податковими пільгами, які привласнювались його структурами, намагались довести держпідприємство до банкрутства. За розробленою ним схемою всі відшкодування з бюджету, зокрема через застосування «нульової» ставки ПДВ отримували комерсанти, при цьому держпідприємство штучно накопичувало борг перед державою.

При цьому товариство користувалось обладнанням державного підприємства, зазначили в пресслужбі ДБР.

«Керівництво держпідприємства не вживало жодних дій з відшкодування комерсантами отриманих «пільг», натомість нарощувало заборгованість перед бюджетом, зокрема й через штрафні санкції та пеню», – йдеться у повідомленні. 

Водночас воно сплачувало всі платежі власнику підконтрольних бізнесмену комерційних структур. Гроші на мільярди гривень надалі відмивались через купівлю-продаж рухомого та нерухомого майна, заявило слідство.

Чим відомий Віталій Кропачов

У 2014 році Кропачов викупив кілька ГЗК на підконтрольній частині Донецької та Луганської областей, а у 2017 році придбав шахту «Краснолиманська».

У 2019 році бізнесмен купив два телеканали – «Інфо24» і «Так TV». У 2021-му придбав компанію «Ера продакшн». У 2022 році бізнесмен став власником компанії «Корона Санрайс» (володіла цифровою ліцензією на трансляцію «4 каналу»). У 2023 році Кропачов запустив телеканал Ukraine World News.

Минулого року «Укрдонінвест» перемогла у приватизаційному аукціоні з продажу Білгород-Дністровського морського торговельного порту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *