Блокування вантажівок. Що відбувається на кордоні з Словаччиною та Угорщиною

Представники спілки перевізників Словаччини заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецьке» на українсько-словацькому кордоні, повідомила Державна прикордонна служба України. Також спостерігаються проблеми з оформленням документів на ПП «Чоп – Захонь», що на українсько-угорському кордоні, зазначають українські митники.

Ключові факти

  • Інформацію про блокування руху Держприкордонслужбі передали о 16:10 словацькі прикордонники. 
  • Протестувальники обмежують рух вантажівок, які прямують з України в бік Словаччини. На виїзд зі Словаччини рух вантажівок не блокується. Пропуск легкових автомобілів та автобусів здійснюється в штатному режимі, йдеться в повідомленні. 
  • Перед пунктом пропуску «Ужгород», суміжним зі словацькиму «Вишнє Нємецьке», в електронній черзі на виїзд до Словаччини перебувають 1263 вантажівки.
  • Водночас у ПП «Чоп – Захонь», що на українсько-угорському кордоні, спостерігається негативна тенденція зі зменшення кількості прийнятих угорською стороною великогабаритних транспортних засобів, повідомила Держприкордонслужба.
  • Це повʼязано насамперед із відсутністю експедиторських організацій у пункті пропуску «Захонь», що знаходиться на угорському боці. Саме там здійснювалося оформлення транзитних документів Т1 на вантажі, які ввозили великогабаритні автомобілі на територію ЄС через зазначений пункт пропуску.
  • Для уникнення випадків повернення транспортних засобів угорською стороною прикордонники радять оформлювати документи Т1 у внутрішніх митницях одразу під час оформлення експортних митних декларацій.

Контекст

21 листопада перевізники зі Словаччини заблокували рух вантажівок у напрямку одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте вранці 22 листопада рух було відновлено. 1 грудня представники Спілки перевізників Словаччини знову розпочали блокування руху вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецьке», який суміжний з українським пунктом пропуску «Ужгород». 5 грудня рух вантажівок на кордоні між Україною та Словаччиною було відновлено.

Напередодні Словацька спілка перевізників (UNAS) заявила, що з 11 грудня планує заблокувати рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Нємецьке – Ужгород» Також до протесту приєднаються перевізники Угорщини.

Водночас польські протестувальники 11 грудня розблокували рух вантажівок на найбільшому пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на українсько-польському кордоні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *