Блокування пунктів пропуску. Польські перевізники перенесли на 6 листопада початок акції протесту

Польські перевізники планують почати блокаду руху вантажного транспорту поблизу трьох найбільших автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні не 3-го, а 6 листопада. Про це в коментарі «Укрінформу» сказав організатор протесту поблизу ПП «Корчова –Краківець» Томаш Борковський.

Ключові факти

  • Блокада розпочинається з 12:00 (13:00 за київським часом) 6 листопада одночасно в трьох місцях поблизу кордону з Україною («Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава Руська», «Дорогуськ – Ягодин»), зазначив Борковський.
  • За його словами, цей протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року.
  • Співорганізатор страйку повідомив, що блокуватимуть проїзд вантажних автомобілів, натомість пропускатимуть гуманітарну і військову допомогу для України.
  • На його переконання, блокада спрямована не проти України, а за те, «щоб мати рівні можливості» з українськими перевізниками.
  • Він зауважив, що свої вимоги організатори страйку надіслали, зокрема, міністерству інфраструктури Польщі.

Контекст

Польські перевізники вимагають: повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували з початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року; посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі. Крім того, вони хочуть мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у «єЧерзі» для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 

Польські перевізники, які мають найбільший автопарк у ЄС, остерігаються конкуренції з українськими перевізниками. Тому намагаються вибити для себе преференції, розповів Forbes заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Для України польські кордони – ключові ворота для експорту на Захід: через Польщу Україна вивозить стільки ж товарів, як через усі інші країни-сусідки, разом узяті, каже Деркач. Зараз, у розпал сезону вивезення експорту, черги на польських кордонах розтягнулися на 10–14 днів.

Що відбувається та чи може Україна знайти компроміси з польськими перевізниками, читайте в бліц-інтервʼю із заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергієм Деркачем. У сфері його відповідальності – автомобільний транспорт, дорожнє господарство та робота пунктів пропуску через державний кордон.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *