Блокада кордону. У Мінекономіки очікують на вирішення ситуації в наступні тижні

Міністерство економіки сподівається на вирішення ситуації на кордоні із Польще вже в наступні тижні, про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко під час Export Credit Forum 2023, пише «Укрінформ». Вона закликала підприємців, які мають контрагентів у Польщі, вибудовувати діалог з польськими колегами.

Ключові факти

  • Мінекономіки закликало підприємців, які мають контрагентів у Польщі, спілкуватися з ними, тим самим лобіюючи інтереси українських експортерів.
  • «Я сподіваюсь, що за рахунок тієї роботи, що проводиться з обох сторін, ми зможемо владнати цю ситуацію», – сказала вона.
  • Свириденко зазначила, що Федерацію роботодавців, Асоціацію легкої промистоловості та інші асоціації вже залучили «для того, щоб вони лобіювали інтереси українських експортерів, вибудовуючи діалог з польськими колегами». «Сподіваюсь, що в наступні тижні ми ситуацію вирішимо», – сказала віцепремʼєр. 

Контекст

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

28 листопада уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків від блокування кордону.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *