Більшість українців проводять відпустки всередині країни та схвалюють внутрішній туризм під час війни – опитування

В умовах війни українці продовжують подорожувати, йдеться в опитуванні Gradus для Ribas Hotels Group. Згідно з ним, 49% українців, хто мав відпустку за останні три роки, відпочивали тільки в Україні, 46% – як всередині країни, так і за кордоном.

Ключові факти

  • За даними опитування, більшість респондентів мають позитивне ставлення до відпустки під час воєнного стану. Зокрема, 78% позитивно ставляться до відпочинку в Україні поза межами дому, а 56% підтримують відпочинок за кордоном.
  • Найбільш популярними місцями для відпочинку серед опитаних є сімейні готелі, апартаменти та котеджі у лісі/горах, зокрема в Карпатах.
  • За даними дослідження, 80% опитаних мали відпустку останнього разу саме в Україні. У найближчі три місяці 32% опитаних планують відпочивати вдома, 30% – в Україні поза межами дому, 38% – не планують відпустку взагалі.
  • Нині близько 70-75% українців сприймають відпустку як спокійний період, базований на прогулянках, оздоровленні та інших аспектах. Найбільш популярними видами діяльності під час подорожей є піші прогулянки, відвідування ресторанів та екскурсій/пам’ятних місць.
  • Українців також цікавлять мандри за кордон, особливо до Польщі в зимовий період, коли популярні гірськолижні курорти.
  • Відповідно до опитування, все ще спостерігаються стримуючі чинники: відсутність настрою, здорожчання відпочинку і дефіцит коштів на нього, побоювання пересування країною.

Контекст

У 2022-му представники туристичної галузі України сплатили 1,5 млрд грн туристичного збору. Це на 31% менше, ніж у 2021 році. Тоді надходження в державний бюджет були 2,2 млрд грн. 

За минулий рік кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася на 17%. Так, юридичних осіб стало менше на 14%, а фізичних – на 18%.

За девʼять місяців 2023-го (з січня по вересень) туристична галузь сплатила 1,4 млрд грн податків. Це на 13% більше за аналогічний період 2022 року. У порівнянні зі схожим періодом у довоєнному, 2021-му, сума податків цього року зменшилася на 18%. Тоді в казну держави від тургалузі переказали 1,7 млрд грн.

З початку великої війни понад 45% опитаних українців подорожували країною з туристичною метою, повідомляла у вересні Державна агенція розвитку туризму (ДАРТ) з посиланням на власне опитування. У відомстві наголосили, що зараз галузь здебільшого тримається на внутрішньому туризмі. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *