БЕБ закрило справу проти мережі кінотеатрів «Мультиплекс»

Бюро економічної безпеки (БЕБ) після майже року розслідувань скерувало до суду дві справи щодо уникнення оподаткування мережею кінотеатрів «Мультиплекс», йдеться у повідомленні пресслужби. Компанії нарахували штраф у 10 млн грн. Гендиректор Multiplex holding Роман Романчук заявив, що заборгованість за ЄСВ було погашено до березня 2023 року.

Даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти 

  • Детективи БЕБ скерували до суду два клопотання про звільнення відповідальних осіб компанії від кримінальної відповідальності, йдеться у повідомленні бюро. 
  • Перша справа, яку розслідувало БЕБ, стосується ухилення від сплати податків, зокрема щодо несвоєчасно сплаченого ЄСВ у розмірі 5 млн грн. Деталі другої справи у БЕБ не розкривають.
  • Доповнено. Гендиректор Multiplex holding Роман Романчук заявив, що податкову заборгованість за ЄСВ, що утворилася на початку війни, було погашено до березня 2023 року.
  • «Заборгованість за ЄСВ утворилася у 2022 році. В березні 2022 року законодавець сказав, що бізнес може платити ЄСВ у міру можливостей, тобто немає штрафних санкцій за недоплату цього податку […] Уже на початок березня 2023 року ми погасили різницю і вийшли на своєчасні оплати. БЕБ відкрив справу 22 лютого, коли ми вже завершували виплачувати створену на початку війни заборгованість», — прокоментував ситуацію Романчук «Інтерфакс-Україна».

Контекст 

БЕБ почало розслідувати справу проти мережі кінотеатрів «Мультиплекс» у лютому 2023 року. Кримінальне провадження зʼявилося на підставі того, що у період з початку березня 2022-го до лютого 2023-го компанія не сплатила єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у повному обсязі.

Компанія скористалася пільгою, яку ВР надала бізнесу. Йдеться про закон №7137-д, який ввів 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Документ парламент ухвалив у березні 2022 року. Його норми, зокрема, стосуються ставок податків, обов’язкових платежів типу ЄСВ та інших норм. Ці податкові зміни ініціював президент Володимир Зеленський. За його словами, їх мета – підтримати середній і малий бізнес під час війни.

Справу БЕБ проти мережі кінотеатрів розглядали й на координаційній платформі при Офісі президента (ОП), яка мала розвʼязувати питання тиску на бізнес. Натомість під час розгляду детективи БЕБ виявили ще одне порушення. «Справа також стосується порушення податкового законодавства», – розповів заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький в інтервʼю Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *