БЕБ підготувало підозру Михайлу Фрідману

Детективи БЕБ склали повідомлення про підозру громадянину РФ та Ізраїлю, російському бізнесмену, колишньому власнику українського банку, в легалізації близько 100 млн грн в еквіваленті. Про це повідомила пресслужба БЕБ. Опис та фото в повідомленні свідчать, що йдеться про колишнього власника Альфа-Банку (Sense Bank) Михайла Фрідмана.

У Forbes Ukraine є спільнота в LinkedIn. Там ми пишемо практичні кейси компаній, розповідаємо про інноваційну економіку та публікуємо поради з особистого розвитку і управління командою. Жодних новин. Приєднуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • Російського бізнесмена підозрюють у відмиванні майна, одержаного злочинним шляхом: $1,2 млн та €1,93 млн (в еквіваленті близько 100 млн грн), вчиненому організованою групою осіб, та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами банку, вчиненому організованою групою осіб.
  • На початку червня БЕБ арештувало 738 об’єктів нерухомості (квартири, торгові центри, земельні ділянки, житлові будинки), які перебувають у власності банку, йдеться в пресрелізі.
  • Український банк, його материнський банк у РФ та офшорна компанія пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, серед яких і згаданий російський бізнесмен, зазначили в БЕБ.
  • Згаданий бізнесмен разом із компаньйонами-росіянами напередодні та упродовж збройної агресії РФ проти України здійснили оборудки для легалізації (відмивання) активів згаданих компаній на загальну суму понад 1 млрд грн та їх подальшого виведення з банківської системи в Україні.
  • Таким чином, підозрюваний та його компаньйони намагалися уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій та/або застосування заходів примусового вилучення прав власності.
  • Наприкінці липня 2023 року банк було націоналізовано. Наразі бізнесмен знаходиться під санкціями в ЄС, США та Україні.
  • Раніше БЕБ арештувало активи кіпрських компаній на загальну суму понад 469 млн грн, які знаходяться на рахунках у банківській установі, та цінні папери на загальну суму понад 12,4 млрд грн.
  • Наразі тривають слідчі дії. Складають перелік усього майна бізнесмена як на території України, так і в іноземних юрисдикціях, йдеться в повідомленні БЕБ.

БЕБ підготувало підозру ексвласнику Sense Bank Михайлу Фрідману в справі про відмивання 100 млн грн /Фото 1

Контекст

24 липня в Офісі генпрокурора заявили, що викрили схему виведення за кордон активів «одного з найбільших українських банків, власником якого донедавна був російський олігарх». Про який банк йдеться, в Офісі генпрокурора не уточнили, проте наведені в повідомленні факти свідчать, що це вже націоналізований Sense Bank.

За даними слідства, для отримання доступу до прибутків банку колишні власники планували переоформити свою частку на підконтрольних осіб. І вже від імені «нових» бенефіціарів вивести мільярдні капітали за межі України.

Щоб приховати «сліди» оборудки, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства, що створило б загрозу для стабільної роботи банківської системи держави, йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізосіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). За даними НБУ, у 2022 році чистий збиток Sense Bank перевищив 6,9 млрд грн.

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Sense Bank.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *