Банки вже п’ять місяців не отримують від держави компенсацію за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Яа сума боргу?

Через брак коштів у бюджеті держава близько п’яти місяців не виплачує банкам компенсації процентів за держпрограмою «Доступні кредити 5-7-9%». На початку року борг досягнув 7 млрд грн, ідеться в редакційній статті Forbes Ukraine. 

Зізнаємося у коханні нашим читачам ❤‍🔥 Тільки 14 та 15 лютого даруємо 800 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Вартість зі знижкою — 999 грн/рік. Діє з промокодом FLOVE. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Про припинення виплат розповіли четверо банкірів та один урядовець на умовах анонімності (вони не уповноважені на офіційні коментарі). Сума боргу – 7 млрд грн на початок року, повідомила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.  
  • Враховуючи значні труднощі з бюджетом через затримку міжнародної допомоги, у січні Мінфін проводив лише пріоритетні видатки. Тож борг перед банками продовжує накопичуватись. 
  • На 181-й день прострочки (шість місяців) банки могли вимагати покриття цих процентів від підприємців – учасників програми «5-7-9». Тому уряд змінив правила і збільшив цей термін до девʼяти місяців. 
  • Також уряд розглядає зміну дизайну програми «5-7-9», зокрема, щоб сфокусувати її на окремих напрямках. 

Контекст 

За час воєнного стану в межах програми «Доступні кредити 5-7-9%» банки видали 46 240 позик на суму 185,9 млрд грн. Загалом від старту програм у лютому 2020-го бізнес отримав 81 062 кредити на 275,5 млрд грн. 

Та поступово програма «5-7-9» стає надто великою та починає непокоїти міжнародних кредиторів України. Тож у меморандумі з МВФ з’явився пункт щодо зміни дизайну програми. Зокрема, наприкінці грудня уряд змінив відповідну постанову, аби сфокусувати пільгові кредити виключно на мікро-, малих та середніх підприємствах.  

Нова концепція «5-7-9» має зʼявитися наприкінці лютого – у березні, розповіла директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *