Азії загрожують одні з найгірших економічних перспектив за півстоліття через кризу нерухомості в Китаї та політику США&nbsp– прогноз Світового банку

Світовий банк знизив свій прогноз економічного зростання Китаю наступного року і попередив, що економіки Східної Азії, що розвиваються, зростатимуть одними з найнижчих темпів за останні пʼять десятиліть, оскільки протекціонізм США і зростаючий рівень боргу створюють економічні перешкоди, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Більш похмурі прогнози банку на 2024 рік підкреслюють стурбованість з приводу уповільнення економічного зростання в Китаї і того, як воно пошириться на Азію. Політики Китаю вже встановили один із найнижчих показників зростання за останні десятиліття на 2023 рік – близько 5%.
  • Посилаючись на низку слабких показників другої за величиною економіки світу, Світовий банк заявив, що тепер очікує, що економічне зростання Китаю буде становити 4,4% у 2024 році порівняно з 4,8%, на які він очікував у квітні. Він також знизив свій прогноз на 2024 рік зростання валового внутрішнього продукту для країн Східної Азії та Тихоокеанського регіону, що розвиваються, включаючи Китай, до 4,5% з прогнозу в квітні в 4,8%.
  • Прогнози свідчать, що на регіон, один з головних двигунів економічного зростання у світі, очікують найповільніші темпи зростання з кінця 1960-х років, крім таких надзвичайних подій, як пандемія коронавірусу, азіатська фінансова криза і глобальний нафтовий шок 1970-х років.
  • Економісти очікували, що відновлення Китаю після суворого контролю над пандемією буде «стійкішим і значнішим, ніж виявилося», сказала Аадітья Матту, головний економіст Світового банку по Східній Азії та Тихоокеанському регіону.
  • Банк вказав на падіння роздрібних продажів у Китаї нижче за допандемічний рівень, стагнацію цін на житло, зростання заборгованості домогосподарств та відставання інвестицій приватного сектору.
  • Погіршення прогнозів також відображає те, що більша частина регіону – не тільки Китай – починає зазнавати впливу нової промислової та торгової політики США відповідно до Закону про зниження інфляції та Закону про чипи та науку. Запровадження у 2022 році відповідної політики, спрямованої на стимулювання виробництва у США та зниження залежності Америки від Китаю — вдарило по країнах Південно-Східної Азії. Їхній експорт електроніки та обладнання в США впав.

Контекст

У 2021 році величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін прагнув запобігти ризику появи «бульбашок». Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. 

Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande, у портфоліо якого близько 1300 обʼєктів нерухомості в 280 містах Китаю. Також проблеми поширилися і на інших забудовників, які дедалі частіше стикаються з проблемами грошових потоків і невиплатою боргів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *