Акумулятори, газові труби, моторне мастило. Японія заборонила експорт до РФ низки товарів

Японія розширила заборону на експорт до Росії, включивши до санкційного списку ще 164 категорії товарів. Йдеться, зокрема, про літій-іонні акумулятори, газові труби і моторне мастило, пише видання The Asahi Shimbun, з посиланням на Мінекономіки країни.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • З 17 квітня набуде чинності доповнення до списку експортного контролю в рамках санкцій проти агресії РФ щодо України. До списку включено також термостати, вироби з нітроцелюлози та деревообробні верстати.
  • Водночас Мінекономіки зазначило, що заборона на імпорт російських алмазів для непромислового використання, про яку було оголошено після віртуальної зустрічі Японії та інших країн G7 з президентом України Володимиром Зеленським у грудні, почне діяти 10 травня.

Контекст

1 березня Японія схвалила нові експортні санкції проти кількох десятків російських організацій та фізосіб. Під обмеження підпали концерни «Калашников» та «Алмаз-Антей», Тінькофф-банк, Обʼєднана суднобудівна корпорація (ОСК) та інші.

Наприкінці березня уряд Японії схвалив рішення продовжити ще на рік дію постанови про позбавлення РФ торговельного статусу «найбільшого сприяння» у рамках економічних санкцій через її вторгнення в Україну. Парламент Японії дав зелене світло позбавленню Росії переваг і преференцій у торгівлі, таких як застосування нижчих тарифів, у квітні 2022 року. Це відбулося в рамках покарання РФ за вторгнення в Україну.

За підсумками 2023-го товарообіг між РФ та Японією впав на 45,3% – до близько $9,6 млрд, свідчать дані Мінфіну Японії. Імпорт з РФ до Японії за минулий рік знизився на 47,2% – до близько $7 млрд. Експорт з Японії до РФ скоротився на 34,5% – до $2,7 млрд. Основна причина зниження товарообігу – обмеження з боку уряду Японії через агресію РФ проти України.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *