Агрохолдинг «Кернел» заявив про нові російські атаки на порти і збитки

Росія 2, 3 і 6 вересня атакувала портову інфраструктуру Дунаю, яка життєво важлива для діяльності компаній агрохолдингу «Кернел», що займаються експортом соняшникової олії. Про це йдеться у повідомленні холдингу на Варшавській фондовій біржі, пише «Інтерфакс-Україна». 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • 2 вересня російські безпілотники завдали шкоди критично важливим обʼєктам, зокрема резервуарам для зберігання рослинної олії, устаткуванню, необхідному для перевалки (включно з трубопроводами), залізничним приймальним спорудам, залізничним цистернам, що очікують на розвантаження, та адміністративній будівлі.
  • 3 вересня РФ атакувала склади зерна, якими управляє портовий оператор у Дунайському регіоні, що надає «Кернелу» важливі послуги з перевалки зерна: повністю зруйновано два плоских сховища загальною місткістю 5000 т, ще два плоских сховища такої самої місткості пошкоджені і тимчасово не можуть накопичувати зерно.
  • 6 вересня чергова атака, яка була націлена на активи компанії в дунайських портах, порушила діяльність цих активів. Цього разу обійшлося без суттєвих руйнувань, зазначили в компанії.
  • «Ці нещадні авіаудари серйозно підривають експорт сільськогосподарської продукції з України», – наголосили в «Кернелі».

Контекст

Раніше «Кернел» оцінив втрати від російських обстрілів у липні-серпні щонайменше в $32 млн. Компанія спрогнозувала, що в деяких випадках процес ремонту триватиме до 12 місяців, що говорить про значний обсяг необхідного відновлення.

За розрахунками компанії, для ремонту і відновлення устаткування, яке було пошкоджено або знищено під час тих нападів, потрібно щонайменше $20 млн, тоді як оціночна ринкова вартість товарів, втрачених унаслідок цих атак – приблизно $12 млн.

«Кернел» зазначив, що пошкоджене обладнання та товарно-матеріальні запаси не були застраховані від таких непередбачуваних подій, отже, вони негативно вплинули на стан ліквідності групи.

Найбільшим співвласником «Кернелу» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

Чистий прибуток «Кернелу» за девʼять місяців 2023 фінансового року (липень 2022-го – березень 2023 року) зріс на 36% – до $437 млн за падіння виручки на 45% – до $2,7 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *