Абрамович перед вторгненням сховав від санкцій свою арт-колекцію на $1 млрд

Траст мільярдера Романа Абрамовича володіє колекцією шедеврів Малевича, Пікассо, Моне та інших майстрів майже на $1 млрд. Перед початком вторгнення РФ в Україну олігарх сховав їх і від санкцій, і від галерей. Про це пишуть «Важные истории» та The Guardian з посиланням на витік файлів кіпрського бізнес-реєстратора MeritServus.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Роман Абрамович та його колишня дружина Дарʼя Жукова станом на 2018 рік володіли колекцією із 369 предметів мистецтва вартістю $962 млн, зʼясували журналісти. 
  • У колекції десятки шедеврів: Френсіс Бекон, Пабло Пікассо, Люсьєн Фрейд, Альберто Джакометті, Клод Моне, Рене Магрітт та інші. Доля багатьох полотен зі зборів довгі роки залишалася загадкою. Наприклад, «Супрематична композиція, 1919–1920» Казимира Малевича пішла з молотка 2000 року за $17 млн анонімному покупцю. Файли MeritServus свідчать, що вже 2013 року картина належала Абрамовичу.
  • Колекцією володіє офшорна компанія Seline-Invest, яку контролює заснований Абрамовичем кіпрський траст Ermis Trust Settlement. Після розлучення Абрамович та Жукова поділили бенефіціарні частки в трасті навпіл, а за три тижні до російського вторгнення в Україну Абрамович віддав Жуковій 1%, і співвідношення часткою стало 51% на 49%.
  • Через місяць Абрамович опинився під санкціями ЄС та Великої Британії. Його активи були заморожені, але колекція шедеврів світового мистецтва виявилася недоторканою. Де вона знаходиться – невідомо. Через цю ймовірну спробу сховати шедеври від санкцій картини надовго втрачені для публіки, йдеться у матеріалі. 
  • Наприклад, коли у жовтні 2022 року у Британській національній галереї відкрилася виставка Люсьєна Фрейда, на ній не було кілька його знакових картин, що належали трасту Абрамовича та Жукової.

Контекст

Уряди Великої Британії та ЄС назвали Абрамовича прокремлівським олігархом і в березні 2022 року запровадили проти нього санкції за те, що він нібито має вигоду з близьких відносин із Путіним. Абрамович заперечував фінансові звʼязки з Кремлем та подав до суду, щоб скасувати санкції ЄС.

Абрамовича, який має російське, ізраїльське та португальське громадянство, не внесено до списку санкцій США. Повідомляється, що Україна попросила Білий дім не запроваджувати проти нього санкції після того, як бізнесмен став неофіційним посередником у мирних переговорах.

У березні 2022 року повідомлялося, що Абрамович за кілька годин від початку війни Росії проти України передав контроль над своїми активами у США, Великій Британії та Ізраїлі своєму бізнес-партнеру. Також Абрамович передав контрольовану ним компанію з інвестиціями в десятки мільйонів доларів директору англійського футбольного клубу «Челсі» Юджину Тененбауму в день вторгнення.

Кмім того, Абрамович врятував свою яхту від санкцій, 139-метрове судно Solaris російського мільярдера перегнали з порту Барселони (Іспанія) до Тивату (Чорногорія). Згодом Абрамович 162,5-метрову яхту Eclipse та 139-метрову яхту Solaris перегнав до Туреччини.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *